Tort sah

Blat:
4 oua
200 g faina
100 g unt
100 ml lapte
50 g cacao
100-150 g zahar
10 g praf de copt
Crema cioco :
180 g ciocolata
300  ml frisca
10 g gelatina
Crema iaurt:
370 g iaurt
10 g gelatina
4 linguri zahar
250 ml frisca
Glazura:
100 g ciocolata neagra
50 ml lapte
25 g unt
Decor:
100 ml frisca
3 lg crema cioco
50 g carlionti ciocolata
Blat:
Ouale se bat cu zaharul pana se topeste,se adauga untul topit,laptele si se omogenizeaza.
Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua
si se cern peste compozitia lichida.Se omogenizeaza;compozitia se toarna intr-o tava(24 cm),tapetata cu hartie de copt.

Se lasa aprox 30 minute la cuptor,la foc mediu.Se lasa la racit si se scoate din tava.
Se taie in 2 foi.
Crema ciocolata:
Ciocolata se rupe bucati si se pune intr-o cratita impreuna cu 100 ml frisca lichida. Se pune la foc mediu pana se topeste ciocolata,fara a fierbe compozitia(doar sa se incalzeasca). 

Se lasa la racit aprox 1 ora,apoi se mixeaza pana devine o compozitie cremoasa.Gelatina se hidrateaza 10 minute in 3 linguri de apa,apoi se divolva la bain-marie sau la microunde,cateva secunde.Gelatina se toarna peste crema amestecand energic.

200 ml frisca se bate pana devine rigida.Crema de ciocolata se amesteca cu frisca batuta si se mixeaza pana se omogenizeaza.

Din crema de ciocolata se opresc 3-4 linguri pentru decor,restul se pune intr-un pos cu capat rotund.
Crema iaurt:
Iaurtul se amesteca cu zaharul pudra. Gelatina se hidrateaza 10 minute in 3 linguri de apa,apoi se divolva la bain-marie sau la microunde,cateva secunde.Gelatina se amesteca cu 2-3 linguri iaurt,apoi se incorporeaza in restul cremei.Frisca batuta se amesteca cu iaurtul,apoi se toarna intr-un pos cu capat rotund.
Asamblare:
Pe un platou se aseaza inelul tavii in care am copt blatul.Se aseaza prima foaie de blat insiropata.
Incepem sa punem crema,de la margine spre centru,ciocolata,crema iaurt,ciocolata,crema iaurt,ciocolata crema iaurt.
Se lasa tava 1 ora la frigider,apoi se incepe cu crema de iaurt de la margine,formand un sah.Se lasa tava 30 minute la frigider,apoi se aseaza ultima foaie de blat insiropata.Se lasa 2 ore sau  peste noapte la frigider.

Glazura:
Ciocolata rupta bucati se topeste la bain marie impreuna cu untul si laptele.Se lasa putin sa se racoreasca,apoi se toarna peste blat.
Marginile tortului se imbraca in frisca.Deasupra se decoreaza cu rozete din crema de ciocolata si Frisca si carlionti de ciocolata.

Reteta originala by Andreea Dianu

You may also like

27 de comentarii

  1. minunat arta Andreea! am mai vazut torturi sah dar nici unul ca al tau! mi se pareau toate greu de realizat si pana acum nu m-am incumetat sa-l fac si eu, dar reteta asta a ta e minunata si usor de facut si nu pot decat sa te aplud! pupicei! sigur fac si eu!

  2. multuesc roberta,tortul este inventie proprie,am vrut sa fac altceva,dar m-am razgandit!am vazut si eu torturi sah facute din blat,dar sunt complicate si prea multa munca!

  3. Multumesc tuturor, si mie mi-a placut cum a iesit! Vroiam sa fac sahul din blat,dar mi-am dat seama ca este prea greu asa ca am stat intr-o seara si m-am gandit cum as putea obtine un sah din crema si asta a iesit!

  4. Andreea, as putea folosi la crema in loc de gelatina , intaritor de frisca?
    ps- felicitari, tortul arata super, la fel ca toate cellalte retete ale tale :))

  5. Draga Andreea,acest tort arata minunat..dar la tine in poze,am incercat sa-l fac si a iesit un fiasco..blatul a fost ok.cremele o catastrofa.In momentul cind gelatina topita la microunde a intilnit crema de cioco sau ceea de iaurt sa intarit nu sa incorporat facindu-se ca plastelina.Oare unde am gresit?
    Ptr.un raspuns ti-as fi recunoscatoare.

  6. Lale nu inteleg ce s-a intamplat, daca ai respectat modul de prepararare din reteta. Gelatina dizolvata se amesteca in putin iaurt cu zahar pudra, apoi se amesteca cu restul, amestecand incontinuu. La fel si la cea de ciocolata, gelatina dizolvata se adauga peste crema amestecand incontinuu. Nu se pune toata si apoi se amesteca, ci in timp ce torni gelatina amesteci.
    Reteta a fost incercate si de alte persoane si nu li s-a intamplat. Sper sa iti fie de ajutor ce ti-am spus

  7. Multumesc ptr. raspuns,dar cred ca m-ai inteles gresit gelatina dizolvat s-a intarit direct dupa ce am scos-o de la microunde nici nu am apucat sa o amestec cu cremele ca era de consistenta cauciucului.Poate nu am folosit gelatina potrivita adica ,,praf" de la dr.Ötker.Nu vreau sa iti fac reprosuri te rog scuza-ma vreau doar sa inteleg unde am gresit.
    O seara placuta 🙂

  8. Superb tort….l-am facut si am fost foarte incantata atat de aspect, cat si de gust. Si sa nu mai spun ca multe persoane au crezut ca e cumparat si in niciun caz facut de mine 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.