Prajitura cu mousse de ciocolata alba si vanilie

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

         O prajitura delicata, cu o crema fina de vanilie si ciocolata alba, completata
 de un blat pufos, inedit prin folosirea piscoturilor.
       Mousse-ul de vanilie este foarte usor si placut la gust. Daca va plac prajiturile
 mai insiropate, puteti sa folositi mai mult sirop, astfel incat 
sa obtineti ceea ce va doriti.
Este o reteta unica!

Ingrediente:

Blat:
5 albusuri
150 g zahar
100 ml lapte
50 ml ulei
135 g faina
25 g cacao
10 g praf de copt
8 piscoturi
Esenta rom
Crema:
100 g ciocolata alba
150 ml frisca lichida
5 galbenusuri
200 g zahar
300 ml lapte
30 g amidon(3 lg rase)
1 pastaie vanilie
300 ml frisca
15 g gelatina
Ciocolata rasa


10 portii
tava:24×24
Mod de preparare:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul, mixand incontinuu. Se adauga uleiul si laptele si se omogenizeaza. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua; se cern peste compozitia de albus si se omogenizeaza cu o lingura de lemn pentru a nu se lasa spuma.
Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt sau faina; se toarna compozitia si se niveleaza. Cele 8 piscoturi se aseaza peste compozitie formand 4 linii (de cate doua piscoturi) paralele.

Se apasa pe piscoturi cu o lingura si se acopera cu aluat. Blatul se coace 30-35 min la temperatura medie sau pana cand trece testul scobitorii. Se opreste focul si se lasa in cuptor.

Crema:
Ciocolata alba rupta bucati se pune intr-un vas pe foc impreuna cu frisca lichida si se incalzeste pana cand aceasta se topeste, apoi se pune in frigider pana se raceste complet.
Laptele se pune intrun vas impreuna cu pastaia de vanilie si se incalzeste .
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga amidonul si laptele. Pastaia de vanilie se sectioneaza si cu lama unui cutit si ia maduva care se pune in crema de oua. Amestecul se pune intr-un vas si se pune pe foc mic. Se amesteca incontinuu pana cand se ingroase ca o budinca.

Gelatina hidratata in apa rece se pune la bain-marie si se dizolva, apoi se toarna peste budinca si se amesteca energic. Se lasa sa se raceasca. Amestecul de ciocolata alba si frisca se mixeaza si se amesteca cu 300 ml frisca batuta.
Dupa ce budinca este complet racita se adauga treptat in amestecul de frisca si ciocolata alba.
Blatul se scoate din tava, se desprinde hartia de copt,apoi se pune la loc si in jurul acestuia peretii detasabili. Se insiropeaza foarte putin(apa+zahar+rom+cafea) si deasupra se pune crema. Se acopera cu o folie si se lasa la frigider 2-3 h, apoi se scaote si se prortioneaza. Se presara ciocolata rasa.
Reteta originala by Andreea Dianu

Print Friendly and PDF

You may also like

57 de comentarii

  1. Multumesc mult tuturor, prajitura este foarte buna: pufoasa si aromata. Ideea blatului mi-a venit din senin si la inceput am vrut sa pun piscoturile in crema, dar am zis sa o fac si mai originala.

    Doresc bafta multa celor care participa si va multumesc pentru sustinere šŸ™‚

  2. sigur esti eleva si nu ceva chef renumit la vreun restaurant de renume?:)esti foarte talentata, atat in bucatarie , dar si ca fotograf….lupta-te sa ajungi cat de sus si renumita:)) bafta la tot si la concurs!

  3. Va multumesc din suflet, ma bucur ca prajiturica v-a atras atentia si a fost cea mai apreciata de pe blog šŸ™‚

    JustMe ce n-as vrea eu sa fiu un chef renumit si un fotograf de exceptie :))) mai am multeee de invatat in ambele domenii, dar niciodata nu se stie, mi-ar placea sa ma fac bucatar šŸ˜›

    Imbratisari si multe multumiri tuturor

  4. Am incercat sa fac aceasta prajitura insa amesctecul de ciocolata alba si firsca lichida s-a taiat cand l-am mixat. Imi poti spune cum poate fi reparata crema daca se taie?

  5. Anonim mie nu mi s-a taiat niciodata acest tip de crema, da ca sa o repari poti pune crema ta taiata intr-un blender si sa mixezi 3 minute. Separat bati 100 ml frisca si adaugi treptat crema din blender šŸ™‚

  6. Multumesc pentru raspuns, o sa incerc s-o dreg asa daca se mai taie. prajitura este delicioasa si sper sa-mi iasa bine pentru masa de Craciun.

  7. Anonim sper sa reusesti, daca tot nu merge poti renunta la crema asta( adica ciocolata alba si frisca) si sa prepari doar crema de vanilie, sau sa adaugi ciocolata tocata in crema de vanilie si sa amesteci pana se topeste šŸ™‚

  8. M-am uitat pe link-ul care mi l-ati trimis. Cred ca am gresit cantitatea de frisca lichida (am pus 15 linguri), intrucat amestecul rezultat in urma combinarii ciocolatei cu frisca lichida nu avea consistenta pe care o are cel din crema ganache prezentata in fotografie, ci era pur si simplu lichid. Dupa ce l-am pus la rece s-a format deasupra o pojghita de ciocolata, iar dedesubt lichid care, amestecat cu mixerul s-a taiat.

  9. Anonim imi pae rau, 100 ml e cam jumatate de pahar din acela pentru apa. In urma topirii ciocolatei ar trebui sa arate ca o glazura, apoi dupa ce e bagat la rece si mixat trebuie sa fie cremoasa.

    Ai dres-o cumva? A iesit prajitura pana la urma?

  10. Am facut pana acum 2 dintre prajituri si sunt extraordinare.Copiii mei au fost foarte incantati.Urmeaza sa mai fac si tortul de ciocolata cu visine.Multumesc pentru retete si felicitari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *