O prajitura delicata, cu o crema fina de vanilie si ciocolata alba, completata
de un blat pufos, inedit prin folosirea piscoturilor.
Mousse-ul de vanilie este foarte usor si placut la gust. Daca va plac prajiturile
mai insiropate, puteti sa folositi mai mult sirop, astfel incat
sa obtineti ceea ce va doriti.
Este o reteta unica!
Ingrediente:
Blat:
5 albusuri
150 g zahar
100 ml lapte
50 ml ulei
135 g faina
25 g cacao
10 g praf de copt
8 piscoturi
Esenta rom
Crema:
100 g ciocolata alba
150 ml frisca lichida
5 galbenusuri
200 g zahar
300 ml lapte
30 g amidon(3 lg rase)
1 pastaie vanilie
300 ml frisca
15 g gelatina
Ciocolata rasa
10 portii
tava:24×24
Mod de preparare:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul, mixand incontinuu. Se adauga uleiul si laptele si se omogenizeaza. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua; se cern peste compozitia de albus si se omogenizeaza cu o lingura de lemn pentru a nu se lasa spuma.
Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt sau faina; se toarna compozitia si se niveleaza. Cele 8 piscoturi se aseaza peste compozitie formand 4 linii (de cate doua piscoturi) paralele.
Se apasa pe piscoturi cu o lingura si se acopera cu aluat. Blatul se coace 30-35 min la temperatura medie sau pana cand trece testul scobitorii. Se opreste focul si se lasa in cuptor.
Crema:
Ciocolata alba rupta bucati se pune intr-un vas pe foc impreuna cu frisca lichida si se incalzeste pana cand aceasta se topeste, apoi se pune in frigider pana se raceste complet.
Laptele se pune intrun vas impreuna cu pastaia de vanilie si se incalzeste .
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga amidonul si laptele. Pastaia de vanilie se sectioneaza si cu lama unui cutit si ia maduva care se pune in crema de oua. Amestecul se pune intr-un vas si se pune pe foc mic. Se amesteca incontinuu pana cand se ingroase ca o budinca.
Gelatina hidratata in apa rece se pune la bain-marie si se dizolva, apoi se toarna peste budinca si se amesteca energic. Se lasa sa se raceasca. Amestecul de ciocolata alba si frisca se mixeaza si se amesteca cu 300 ml frisca batuta.
Dupa ce budinca este complet racita se adauga treptat in amestecul de frisca si ciocolata alba.
Blatul se scoate din tava, se desprinde hartia de copt,apoi se pune la loc si in jurul acestuia peretii detasabili. Se insiropeaza foarte putin(apa+zahar+rom+cafea) si deasupra se pune crema. Se acopera cu o folie si se lasa la frigider 2-3 h, apoi se scaote si se prortioneaza. Se presara ciocolata rasa.
Reteta originala by Andreea Dianu
57 de comentarii
Foarte frumoasa! Ideea blatului imi place la nebunie. š
Bafta multa!
Bafta la concurs! Sper sa fie castigatoare reteta ta, arata extraordinar de bine! Pupici :*
frumos arata prajitura ta sigur foarte buna,mult succes la concurs
ce faina e reteta! bafta!
Succes! Arata super bine!
O prajitura delicioasa cu siguranta iar prezentarea, de exceptie.Bafta multa iti doresc,te pup!
Waw, super arata, si eu particip la concurs dar pana acum sincer, prajiturica ta mi se pare cea mai grozava.
Chiar e o idee buna, cum spunea cineva mai sus,blatul acela.
Succes!
Multumesc mult tuturor, prajitura este foarte buna: pufoasa si aromata. Ideea blatului mi-a venit din senin si la inceput am vrut sa pun piscoturile in crema, dar am zis sa o fac si mai originala.
Doresc bafta multa celor care participa si va multumesc pentru sustinere š
Foarte bine arata prajiturica :))
Multa bafta sa ai!
nici nu stiu ce sa mai spun , pozele si prajiturica ta m-au lasat fara cuvinte , arata nemaipomenit de bine , bravoo!!! ….. multa bafta si de la mine !!! š
Este o prajitura tare aspectuoasa, iar originalitatea blatului o face sa fie shic. Daca as fi in juriu, de la mine ai primi nota 10 din toata inima. Bafta multa la concurs!
foarte frumoasa aceasta prajitura! bafta la concurs :*
Bafta multa Andreea!!!!
Prajiturica arata demential!!!!
Mult succes la concurs,reteta-i minunata iar prezentarea deosebita!
Pupici si o seara placuta!
Foarte finĆ£! baftĆ£:)
arata minunat!
Multa bafta Andreea !! minunate poze! pupici
Arata de revista!!!.. Felicitari si bafta la concurs!!!
sigur esti eleva si nu ceva chef renumit la vreun restaurant de renume?:)esti foarte talentata, atat in bucatarie , dar si ca fotograf….lupta-te sa ajungi cat de sus si renumita:)) bafta la tot si la concurs!
Nu mai vorbesc cu tine! š Nu se poate dom'le, asta nu e prajitura, e arta! Te rog sa-ti faci blog cu opere de arta, da? :)) Pupici
Va multumesc din suflet, ma bucur ca prajiturica v-a atras atentia si a fost cea mai apreciata de pe blog š
JustMe ce n-as vrea eu sa fiu un chef renumit si un fotograf de exceptie :))) mai am multeee de invatat in ambele domenii, dar niciodata nu se stie, mi-ar placea sa ma fac bucatar š
Imbratisari si multe multumiri tuturor
O prajitura de exceptie…Bafta in concurs!
Am incercat sa fac aceasta prajitura insa amesctecul de ciocolata alba si firsca lichida s-a taiat cand l-am mixat. Imi poti spune cum poate fi reparata crema daca se taie?
Anonim mie nu mi s-a taiat niciodata acest tip de crema, da ca sa o repari poti pune crema ta taiata intr-un blender si sa mixezi 3 minute. Separat bati 100 ml frisca si adaugi treptat crema din blender š
Multumesc pentru raspuns, o sa incerc s-o dreg asa daca se mai taie. prajitura este delicioasa si sper sa-mi iasa bine pentru masa de Craciun.
Anonim sper sa reusesti, daca tot nu merge poti renunta la crema asta( adica ciocolata alba si frisca) si sa prepari doar crema de vanilie, sau sa adaugi ciocolata tocata in crema de vanilie si sa amesteci pana se topeste š
http://pasiunepentrubucatarie.blogspot.com/2011/07/negresa-cu-crema-ganache.html ca aici trebuie sa arata crema cu frisca si ciocolata, adica crema ganache, doar ca alba
M-am uitat pe link-ul care mi l-ati trimis. Cred ca am gresit cantitatea de frisca lichida (am pus 15 linguri), intrucat amestecul rezultat in urma combinarii ciocolatei cu frisca lichida nu avea consistenta pe care o are cel din crema ganache prezentata in fotografie, ci era pur si simplu lichid. Dupa ce l-am pus la rece s-a format deasupra o pojghita de ciocolata, iar dedesubt lichid care, amestecat cu mixerul s-a taiat.
Anonim imi pae rau, 100 ml e cam jumatate de pahar din acela pentru apa. In urma topirii ciocolatei ar trebui sa arate ca o glazura, apoi dupa ce e bagat la rece si mixat trebuie sa fie cremoasa.
Ai dres-o cumva? A iesit prajitura pana la urma?
Multumesc pentru raspunsuri. A iesit dupa ce am dres-o cu blender-ul.
Ma bucur ca ti-a reusit pana la urma! Te invit sa incerci si alte retete :*:*
super prajitura, am sa o incerc si eu:)
O prajitura destul de simpla, dar prezentarea este de mare efect. Sper sa nu te superi daca ma inspir si eu din ideea ta.
am facut-o si eu, crema e o nebunie, acum e la rece prajitura, maine o pottionez sa vad cum mi-a iesit blatul. incercati fetelor ca e f buna:)
imi poti spune te rog ce dimensiune are tava?multumesc
Arata perfect! Eleganta..chic..si nu in ultimul rand..delicioasa!:)
Anonim dim tavii este sub ingrediente, adica 24×24 cm
hmm..da ..tava mea e mai mare are 25/30..crezi ca iese prea subtire blatul in ea?
Fa blatul cu 6 albusuri,180 g zahar, 10 ml lapte,60 ml ulei, 160 g faina,30 g cacao,10 g praf de copt, 10 piescoturi,esenta
Am facut prajitura. este buna dar crema nu mi-a iesit alba ci galbena dela galbenusuri. cum ai reusit sa fie alba?
Merci,
Dora
Am facut prajitura dar crema mea este galbena nu alba. ce am gresit?
BUNA!!CREMA MI-A IESIT GALBENA,NU ALBA…DE CE OARE ,DE LA GALBENUSURI???SI CUM TREBUIE PORTIONATA CA SA SE VADA PISCOTURILE???
Da anonim, de la galbenusuri se schimba culoarea š Ca sa se vada piscoturile trebuie sa o tai perpendicular fata de cum ai pus piscoturile
dd
arata super si cred ca e si buna,analizand ingredientele.o voi incerca si eu.succes
Am remarcat prajiturica ta de mult timp, acum a venit randul s-o votez, pupici si multa bafta!!!
Super prajitura ta:-bd
Crezi ca pot folosi blatul asta pentru un tort?
Adica l-as putea taia in doua?
Mi-e frica sa nu se miste piscoturile din blat. :-))
Alice nu stiu ce sa iti zic š dar cred ca e mai usor daca faci blaturile individual, fara sa le tai š
Am facut pana acum 2 dintre prajituri si sunt extraordinare.Copiii mei au fost foarte incantati.Urmeaza sa mai fac si tortul de ciocolata cu visine.Multumesc pentru retete si felicitari.
Anca ma bucur ca ti-au placut š Sper sa mai incerci si alte retete!
Pupici!
Dece trebuieunsa tava cu unt daca pui hartie de copt ?
Pentru a sta foaia de copt lipita de tava š Nu este obligatoriu, o poti stropi si cu apa š
foarte bine arata felicitari ,cu siguranta am sa o incerc
As create sa fact si eu prajitura sa nu stout facade imi diesel dar arata foarte bn bv
Foarte buna, am facut-o si eu, muncesti cam mult, dar merita!
Am facut si eu prajitura si este foarte buna!! Multumesc de reteta