Prajitura cu foi de miere si crema de gris

         In urma micului sondaj facut aici si pe facebook prajitura aceasta a castigat si iata reteta asa cum v-am promis šŸ™‚ Este o prajitura absolut delicioasa, care nu lipste de pe masa noastra de sarbatori . Se poate face cu 3-4 zile inainte si pastrata in frigider sau intr-un loc mai rece (gen balcon) pana la servire.
       Aceasta este ultima reteta postata din acest an. Va doresc tuturor sarbatori fericite alaturi de cei dragi, sa va bucurati de aceste sarbatori si sa aveti pace si iubire in suflete.
Din pacate, pentru mine anul viitor va fi unul dificil si prezenta mea pe blog o sa fie mai redusa, dar promit ca ma revansez apoi si ca va raspund la intrebari sau orice aveti nevoie.
      Sa ne vedem cu bine in anul urmator!

Sarbatori fericite si la multi ani!!!
Ingrediente:

Foi:
200 g zahar
100 g  unt
100 ml miere
100 ml lapte
750 g faina
3 oua
10 g praf de copt
Crema:
700 ml lapte
150 g gris
250 g zahar
1 pastaie vanilie
250 g unt
+
200 g gem de fructe
Zahar pudra
Dimensiuni tava: 26x30

Mod de preparare:
Foi:
Zaharul , mierea, untul si laptele se pun intr-o cratita pe foc si se amesteca incontinuu pana se topeste untul si se dizolva zaharul, apoi se da deoparte si se lasa sa se racoreasca. Ouale se bat putin cu o furculita si se adauga peste compozitia lichida, racita si se omoegenizeaza.

Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza treptat in compozitia anterioara( in prima faza adaugati jumatate din cantitatea de faina si amestecati cu mixerul folosing carligele,apoi adaugati restul si framantati cu mainile infainate).
Aluatul se imparte in 6 parti egale(cam de 230 g fiecare a fost la mine). Se porneste cuptorul, o tava  se unge pe baza, la exterior cu unt si se aseaza o hartie de copt. Se intinde fiecare bucata de aluat cat mai subtire, cu acceas dimensiune ca a tavii, se aseaza pe hartia de copt, se inteapa cu furculita din loc in loc si se da la cuptor,

la temperatura medie pana se rumeneste putin pe margini (in jur de 10 minute pentru primele, apoi timpul de coacere scade deoarece temperatura cuptorului va fi foarte ridicata.

Foile se aseaza pe o tava intinsa, una peste alta si se lasa sa se raceasca.
Crema:
Intr-o cratita se pune zaharul si maduva pastaii de vanilie si se pune pe foc. Cand laptele incepe sa fiarba se adauga grisul in ploaie, amestecand incontinuu cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Din momentul in care ati pus grisul amestecacti incontinuu cu o lingura de lemn pana se desprinde compozitia de pe  marginile cratitei(la fel ca la mamaliga). Se lasa sa se racoreasca pana este suportabil la deget.
Intr-un bol se mixeaza untul moale cu zaharul pudra, apoi se adauga treptat grisul si se mixeaza pana se incorporeaza bine. 

Crema se imparte in 4 parti egale.

Asamblare:
Pe o tava intinsa se aseaza pima foaie, 1 parte din crema, alta foaie, crema,foaie si acum se intinde gemul(care trebuie sa fie foarte gros, iar daca nu este puteti adauga putina nuca macinata pentru a se lega), acoperiti cu alta foaie, crema, foaie, crema, foaie.

Peste prajitura se aseaza un tocator de aceeasi dimensiune(sau o tava) si ceva greu peste. Se lasa peste noapte timp in care se vor fragezii foile.
Se proportioneaza si se pudreaza cu zahar.

You may also like

34 de comentarii

  1. Andreea, desi nu ti-am lasat comnetarii, te urmaresc de mult timp. Macar in prag de an nou, m-am gadit sa-mi fac simtita prezenta si sa iti urez sarbatori fericite.
    Cred ca prajitura asta m-a facut sa ies din barlog, caci o facea o matusa de-a mea cand eram mica si era o bunatate. Am incercat sa reconstitui, dar niciodata nu mi-a iesit la fel. Asta a ta arata exact asa cum o tin minte, si daca nu ma insel e mai buna dupa cateva zile, cand se inmoaie bine foile.
    Iti doresc un an bun, si tot ce iti propui sa se implineacsa!
    codruta

  2. Super prajitura, si-i si simt gustul,e prajitura copilariei mele, o voi face de Revelion !Un Nou An Fericit si tot ce-ti doresti, sa se implineasca !

  3. Multumesc tuturor pentru urari! Va doresc toate cele bune si sa aveti un an asa cum va doriti šŸ™‚

    Codruta si eu te urmaresc si admir ceea ce faci. Ai dreptate, prajitura este buna dupa 2-3 zile cand se inmoaie folile. Ti-o recomand cu drag, e delicioasa šŸ™‚

    Raluca tava are 30×20

  4. Prajitura este foarte buna.O fac de 25 de ani si nu ma satur de ea.Singura diferenta este ca eu folosesc 4 foi (facute cu un ou,150g zahar,35g unt,3 lg lapte,2 lg miere,1 lgt bicarbonat stins in otet,500g faina).Foile necesita atentie la intinderea lor pe dosul tavii.Ca sa poti intinde bine foile,tava trebuie sa fie calda.Nu este nevoie sa se intepe foile pt ca toate acele ridicaturi se vor inmuia de la crema si se vor aplatiza.Interesant este faptul ca iti ies foile albe.Mie imi ies rumene.Anul asta incerc reteta ta.Sarbatori fericite!SBNicoleta

  5. Foile sunt super gustoase si aratoase insa crema este insuficienta pentru 6 foi si chiar daca am pus 250 gr unt , e tot seaca. O sa fie nevoie de imbunatatiri.

  6. Este o prajitura tare buna,la tava 28/32 folosesc crema facuta din 1000 ml lapte,niciodata nu am facut cremele din cantitati sub 1L,chiar daca am multe retete cu 5-600 ml lapte.Asa m-am obisnuit,mai bine sa ramana,la 6 foi,(hai,sa fie 5 foi,exceptam cea unsa cu dulceata) parerea mea este ca crema nu e suficienta din ingredientele date.Vorbesc din experienta,saptamanal fac prajituri,mai ales cu foi .

  7. Andreea,nu am vrut ca afirmatia vis-a-vis de cantitati sa sune ca o ofensa,din contra,admir tot ceea ce faci,aceasta prajitura de pe blogul tau arata fantastic,e un punct de pornire pentru alte bloguri,am vrut sa explic doar ca in functie de marimea tavii pe care se coc foile trebuie adaptata si crema(cantitatile).Iti cer scuze pentru neintelegere!

    1. Anonim nu stiu cum ai inteles raspunsul meu, eram grabita si nu am detliat. Nu m-am suparat absolut deloc si chiar am modifict putin cantitatile tocmai pentru ca m-am gandit ca mai bine sa ramana crema šŸ™‚

      Iti multumesc pentru apreciere si te mai astept si cu alte impresii!

      Te pup!

  8. O,Doamne,in sfarsit te-am gasit!Anul trecut,cautand retete pe net ,am gasit aceasta prajitura,pe blogul tau,am trecut mai departe si am uitat unde era.Zile intregi am cautat-o,nu stiam nici ce denumire are, nu imi aminteam decat ca arata frumos,pe ceva auriu,iar ce mi-a ramas in minte era faptul ca ai scris in prezentare ;anul urmator va fi un an greu pentru mine,prezenta mea pe blog va fi ………Iti dai seama cat timp am cautat ,obsedant,dupa niste indicii vagi,printre miile de imagini cu prajituri???Acum ca te-am gasit,nu te mai scap,(glumesc)m-am abonat la postarile tale,sa fiu sigura ca nu voi mai uita!Deh,asa-i batranetea,mai uita omul!!!:))))))

  9. Buna, šŸ™‚
    eu sunt Dana si vreau sa te felicit pentru blog si pentru TOATE RETETELE din el
    esti o scumpa ! si pozele tale un deliciu si pentru ochi si pentru suflet ! šŸ™‚
    dar nu sunt lamurita: 1) ( sunt incepatoare ) spune-mi te rog mai exact le ce temperatura sa coc foile ( am aragaz pe gaz) pt le vreau asa albe ca ale tale ?
    2) '' Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza treptat in compozitia treptata( in prima faza adaugati " ( nu am inteles … scuze ) mai vrei sa explici o data ?
    Te pup ! si o seara frumoasa šŸ™‚

  10. Buna, šŸ™‚
    eu sunt Dana si vreau sa te felicit pentru blog si pentru poze si binenteles retete…
    ce mai …. un deliciu pentru ochi si suflet !:)
    si tine-o tot asa!!!
    acum am si 2 intrebari eu fiind incepatoare :
    1) la ce temperatura si cat timp mai exact se rumenesc foile ca sa-mi arate asa albe ca ale tale?
    2) si ce-ai vrut sa zici cu : " Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza treptat in compozitia treptata "
    Multumesc, te pup si sa ai o seara frumoasa !!! šŸ™‚

    1. Buna Dana. Multumesc si bine ai venit in bucataria mea. Eu am cuptor pe gaz asa ca nu iti pot da o temperatura exact, undeva la 150
      grade. Trebuie sa stai cu ochii pe cuptor si sa le verifici. Faina se incorporeaza in compozitia pregatita anterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.