Ador eclerele si choux a la creme, imi place ca aceste coji ce par extrem de complicate se fac atat de usor si sincer nu inteleg de ce multor persoane nu le ies. Eu trebuie sa ma laud ca mi-au iesit de la prima incercare si niciodata nu am dat gres cu ele. Din ingrediente foarte simple si la indemana oricui puteti prepara un desert delicios.
De data aceasta am facut o crema de vanilie aromata, in care nu am pus gelatina (in ultimul timp nu mai suport gelatina) si au iesit delicioase.
Ingrediente:
Aluat:
150 ml ulei
150 ml apa
1 lingurita zahar
170 g faina
4 oua mari
1 praf de sare
30 gogosele
Crema:
600 ml lapte
70 g amidon
300 g zahar
5 galbenusuri
1 pastaie de vanilie
150 g unt
+
200 ml frisca lichida
2 linguri zahar pudra
Mod de preparare:
Aluat:
Intr-o cratita se pune apa, uleiul, zaharul si sarea; in momentul in care clocoteste se adauga faina in „bloc” (toata odata), se micsoreaza flacara si se amesteca pana se formeaza o bila de alua. Se opreste focul si se lasa sa se rcaesca.
Cand aluatul este racit, se adauga ouale, amestecand foarte bine dupa fiecare, inainte de a adauga urmatorul ou. La sfarsit se obtine un aluat cremos si lipicios. Aluatul se pune intr-un posh cu un capat pentru decorat si se spriteaza rozete in tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele.
Se vor coace doua tavi. Tava se introduce in cuptorul prencalzit pentru 20-25 minute( in primele 10 minute la tem de 180 grade Celsius, apoi la 150-160 grade C). Nu se deschide usa cuptorului si se lasa sa se raceasca in cuptor, apoi se reaprinde si se coace cealalta tava.
Crema:
Laptele se pune impreuna cu extractul de vanilie, intr-o cratita, si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Laptele incalzit se toarna, in fir subtire, peste crema de oua si se amesteca bine. Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul si se adauga untul. Se lasa sa se raceasca, apoi se pune intr-un posh.
Gogoselelor li se taie capacelul si se spriteaza crema, apoi se decoreaza cu frisca batuta cu zahar pudra, apoi se pune capacelul si se pudreaza cu zahar.
29 de comentarii
Mmmmm, le ador!!!!!!!
Pup
foarte bune, n-am facut niciodata, dar le ador, as face astazi, dar nu am unt in casa, daca as pune margarina rama ar fi ok?
Da poti pune Rama 🙂 te astept cu impresii 🙂
Perfect choux pastries!
Thank you Angie 🙂
Super ,senzationale de bune!!!!!!Nu am facut niciodata dar mi-ai facut o pofta….doamne:)!!!!!Citind reteta mi se par simple de facut, am sa incerc negresit!!!Pupici:X
Maria sunt foarte simple. Astept cu nerabdare sa imi spui daca ti-au iesit dupa ce le incerci. Pupici!
Nu le pot rezista, yummy! Andeea, te invit la o provocare la mine pe bloc, pup:)
Alina nici eu nu le pot rezista :
Preferatele mele ! Prezentare exceptionala ! 🙂
Multumesc Mirela 🙂
Arata superb, felicitari ! Eu am incercat si nu au crescut foarte mult.Poate fi un motiv faptul ca nu am tinut decat 30 sec faina pe foc ? Cat timp se amesteca ptr omogenizare ?
Multumesc .
Mihaelasa nu te descurajezi, nu la toata lumea reuseste de la prima incercare. Totul e sa prinzi experienta. Pui toata faina odata, apoi amesteci pana se incorporeaza si pui din nou pe foc si amesteci cu o lingura de lemn pana se curata totul de pe peretii cratitei si se formeaza o bila de aluat. O lasi sa se raceasca complet, apoi adaugi ouale pe rand, nu pui alt ou inainte ca anteriorul sa se fi incorporat. La sfarsit o sa ai o compozitie cremoasa si lipicioasa!
Si inca un secret sta in ceea ce priveste coptul. Bagi tava in cuptorul preincalzit si nu deschizi usa pe durata coacerii, te uiti doar pe geam. Si este bine ca dupa ce se rumenesc si evident sunt coapte, sa opresti focul si sa le lasi acolo pana se racesc pentru a nu se lasa.
Buna Andreea, nu m-am lasat si am incercat si a adoua oara. Mi-au iesit foarte frumoase. Am gresit la faptul ca am pus toate ouale odata.Multumesc pentru sfaturi.
Buna Andreea. Nu m-am lasat si am incercat din nou.Mi-au iesit o minunatie.Multumesc frumos.
Mihaela ma bucur tare mult ca nu te-ai descurajat si au reusit pana la urma 🙂 Stai pe aproape caci urmeaza o reteta delicioasa de ecler 🙂
ale mele au crescut frumos,dar…..dupa aprox. 10 min.ce opresc cuptorul se lasa si nu am cum sa le mai tai in doua pentru a le umple.Ce fac gresit???
Anonim trebuie sa le lasi sa se raceasca in cuptor, fara sa deschizi absolut deloc usa!
cu ce pot inlocui amidonul?
Faina alba, cam 50 g
Buna, Sunt dezamagita de reteta, mi-a iesit un aluat super tare, nici nu l-am putut pune in tava. Nu stiu ce-o sa iasa. Restul retetelor au mai multa apa ca si ingredient nicidecum egal cu uleiul si mai multa faina …..de ce-oi fi ales reteta asta?????? nu stiu…
Retetele variaza si nu sunt toate la fel. Dupa reteta aceasta le'am facut de multe ori si nu am avut probleme. Ai pus ouale in aluatul racit? Pe rand, amestecand dupa fiecare? Atunci cand ceva nu ne reuseste preferam sa dam vina pe retete.
Buna, da, cum spuneam am respectat reteta intocmai. Am scris mesajul dupa ce m-am chinuit sa le pun in tava, era tare tare. Gandul meu era sa le arunc imediat ce o sa le scot din cuptor pentru ca ma gandeam ca nu o sa iasa. Dar totusi, am avut surpriza sa iasa destul de bine si sa continui cu crema si am primit impresii bune de la cei care le-au gustat. Scuze de acreala mesajului dinainte 😀 Voi mai incerca si alte retete. O zi buna!
Ma bucur ca ti-au reusit 🙂
Buna dimineata ! 🙂 le – am facut ieri , si au iesit perfecte ….multumesc ptr. reteta :*
Am incercat de cateva ori (o alta reteta)dar mi-au iesit necoapte inauntru putin.faina buna e cea 000 sau 550,650? O sa incerc acum reteta ta si sper sa imi iasa
Am incercat de cateva ori (o alta reteta)dar mi-au iesit necoapte inauntru putin.faina buna e cea 000 sau 550,650? O sa incerc acum reteta ta si sper sa imi iasa
Eu folosesc 000. Lasi focul mare la inceput, apoi il lasi minim pana se rumenesc.