Cozonac impletit cu ciocolata

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Imi place sa simt miros de cozonac de sarbatori si, in special de Craciun. Anul acesta am facut o noua reteta de cozonac, una cu ciocolata, exact cum imi place mie. Am facut cozonacul in avans pentru a avea si voi reteta šŸ™‚ O sa o repet si eu de Craciun pentru ca a fost un cozonac extrem de pufos si aromat.
Am facut de cateva ori cozonac si s-a intamplat o singura data sa nu imi iasa pufos si asta pentru ca am gresit folosind faina la intins si pentru ca nu l-am framantat suficient.
Daca urmati reteta pas cu pas, o sa aveti pe masa de Craciun cel mai bun cozonac!

Ingrediente:
3 oua
150 g zahar
90 g unt
120 ml lapte caldut
50 ml frisca lichida
10 g drojdie uscata
coaja de portocala
coaja de lamaie
650 g faina (tip 000) + 50 g pentru framantat
Crema de ciocolata:
100 ml lapte
70 g zahar
3-4 linguri cacao neagra
1 lingura amidon
60 g ciocolata

1 ou
2 linguri lapte
zahar tos/ susan

Mod de preparare:
Observatii:
  • toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
  • ouale trebuie sa fie cat mai proaspete
  • laptele trebuie sa aiba un continut ridicat de grasime
  • faina trebuie cernuta de doua-trei ori
  • untul sa aiba o grasime ridicata (82%)
Aluat:
    Drojdia se amesteca intr-un bol/cana cu 1 lingurita de zahar, o lingurita de faina si 2 linguri de lapte caldut; se lasa la loc cald pentru 10 minute.
  Intr-un vas incapator se pun ouale si zaharul si se freaca impreuna pana ce acesta se dizolva, apoi se adauga laptele caldut, untul topit caldut (nu fierbinte) si frisca lichida si se omogenizeaza totul. In acest moment se adauga si amestecul de drojdie si aromele. Faina cernuta se pune in transe (la inceput amestecam cu o lingura de lemn sau un tel, apoi se framanta cu mana). Dupa ce am incorporat faina, rasturnam aluatul pe masa delucru si framantam timp de 10-15 minute, presarand din cand in cand faina.  

Aluatul trebuie sa fie elastic si moale, nu trebuie sa adaugati mai multa faina deoarece se transforma intr-un aluat aspru si cozonacul nu va fi pufos.

   Aluatul il punem din nou in vas si il acoperim cu un servet curat. Se lasa la crescut intr-un loc cald si lipsit de curenti, pana isi dubleaza volumul.
Crema de ciocolata:

Laptele caldut se amesteca cu zaharul, cacaua si amidonul; se pune si ciocolata tocata si se pune totul intr-o cratita pe foc. Trebuie sa obtinem o crema asemanatoare unei budinci, dar putin mai legata.
     Aluatul crescut se imparte in doua bucati egale. Masa de lucru se unge cu putin ulei (nu foarte mult, doar sa nu se lipeasca aluaul de masa) si se intinde una dintre cele doua bucati intr-un dreptungi, apoi se intinde crema (nu foarte aproape de margini pentru a nu iesi din rulou) si se ruleaza cat mai strans; la fel se procedeaza si cu cealalta parte de aluat. Cele doua rulouri se impletesc si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. 

Cozonacul asezat in tava se lasa din nou la crescut pentru aprox. 20 minute, apoi se unge cu un ou batut cu o lingura de lapte; se presara zahar tos sau susan. 

Cuptorul se preincalzeste pentru 10 minute, apoi se introduce tava. Se coace pentru aproximativ 45-55 minute, la temperatura medie (eu l-am lasat pe cea mai mare treapta pentru 10 minute, apoi am micsorat focul pentru a creste frumos si a avea timp sa se coaca si in interior. Pentru a testa daca este copt, introduceti o scobitoare in mijloc si daca iese curata inseamna ca este copt.

Se lasa in cuptor pana se raceste sau daca nu aveti rabdare, macar sa se racoreasca putin.

Alte doua retete de cozonac gasiti pe blog:
 
 

You may also like

13 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *