Prajitura cu visine si crema de cocos

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

 

 

 
            Prajitura asta am facut-o de cateva luni, dar nu i-a venit randul la postat pana astazi. Am zis sa o postez pentru ca se potriveste cu perioada sarbatorilor de iarna 🙂 
       Este cu nuca de cocos care ne duce cu gandul la fulgii firavi de zapada.
 ♥♥♥
Ingrediente prajitura cu nuca de cocos si visine:
Blat:
4 oua
200 ml lapte
120 ml ulei
150 g faina
200 g zahar
50 g cacao
10 g praf de copt
1 lingurita senta de vanilie
Crema:
100 g ciocolata alba
80 g nuca de cocos
400 ml lapte
2 galbenusuri
1 lingura amidon
150 g zahar
250 ml frisca lichida
10 g gelatina
1 lingurita senta de vanilie400 g visine congelate/compot
Dimensiuni tava: 24×24 cm

Mod de preparare:
Blat:
Ouale se separa; galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva, apoi se adauga uleiul, laptele si vanilia. Dupa omogenizare se adauga faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se incorporeaza, cu o spatula, in cealalta compozitie, amestecand prin rasturnare.
Compozitia rezultata se imparte in doua boluri egale pentru a se coace doua foi egale.
Tava se unge cu unt, atat pe baza cat si pe pereti si se tapeteaza cu hartie de copt. Se toarna compozitia dintr-un bol si se introduce in cuptorul preincalzit pentru 10-15 minute, la temperatura medie. Se lasa sa se raceasca in cuptorul oprit, apoi se scoate din forma si se coace cealalta foaie.
Crema:

Intr-o cratita se pune laptele si nuca de cocos si se un pe foc pana dau intr-un clocot, apoi se pune intr-o strecuratoare si se preseaza foarte bine pana fulgii de cocos raman aproape uscati. Laptele se pune din nou in cratita impreuna cu ciocolata pana ce aceasta se topeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga esenta de vanilie si amidonul; la sfarsit se adauga amestecul de lapte, ciocolata si nuca de cocos.

 Compozitia rezultata se pune din nou in cratita si se pune pe foc mic, amestecand incontinuu, pana se ingroase; se lasa deoparte sa se racoreasca.
Gelatina se hidrateaza in 2-3 lg de apa rece, apoi se dizolva pebain-marie sau cateva secunde la microunde. Gelatina dizolvata se incorporeaza in crema de cocos, amestecand energic.
Frisca se bate spuma tare si se incorporeaza in crema de cocos, racita.
Tava mea are peretii reglabili, asa ca am asezat o foaie de blat, am insiropat-o si am pus 1/3 din crema de cocos, visine si inca 1/3 din crema de cocos, am nivelat, am pus a doua foaie si restul de crema. Tava se pune la frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte.
Se decoreaza cu nuca de cocos rumenita, ciocolata alba si visine.

 

 

Salvează

Salvează

You may also like

46 de comentarii

  1. La blat ai uitat sa scrii ca si ingredient zaharul vanilinat, iar la crema despre esenta de vanilie. poti sa precizezi si cu ce se insiropeaza blatul?
    Al doilea blat nu se insiropeaza?

    1. Ba da, se insiropeaza ambele blaturi 🙂 Am omis sa scriu de vanilie la ingrediente.
      Se face un sirop clasic din apa, zahar si esenta de vanilie. Se poate insiropa si cu zeama de la compotul de visine!

  2. trebuie sa cumpar nuca de cocos intreaga sau doar fulgii ?na-i specificat .raspunde mai repede!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Buna, Andreea ! Acolo unde scrie "la sfarsit se adauga amestecul de lapte, ciocolata si nuca de cocos" inseamna ca adaug doar compozitia de lapte fiert cu nuca e cocos, stors, pus din nou pe foc cu ciocolata alba ? Adica nu mai adaug nuca de cocos pe care am separat-o de lapte ?

    1. Buna Anonim,

      Da crema este fara fulgii de cocos, doar laptele aromat de ei, dar eu am pus si o parte din fulgii de cocos, dar nu este obligatoriu, cum iti place tie.

  4. Iata ma salivand la alta praji:) de vis intr adevar, ca de altfel toate retetele tale demne de cea mai pretentioasa cofetarie. Ce vorbesc eu, in nici o cofetarie nu exista ceva atat de bun,si cu ingrediente naturale. In afara retetelor deosebite, a pozelor, vreau sa ti multumesc pentru explicatiile amanuntite ale lor cat si faptul ca treci dimensiunea tavii de copt. Este foarte important:) Te pup cu drag si ti doresc sa petreci sarbatori de vis la fel ca si prajiturelele tale:)
    Miha

  5. Geta Dinu, te rog, spune-mi cate blaturi ai facut la tort? Tot doua? Ma gandesc de cand am citit aceasta delicioasa reteta cum i-ar sta si sub forma de tot…dar vedeam trei blaturi…
    Multumiri, Andreea, pentru toate retetele tale!

  6. iubesc nuca de cocos, problema e ca nu am visine 🙁 , si pe aici nu gasesc de nici un fel, insa voi incerca cu bucati de alt fruct, sper sa iasa la fel de bun

  7. Buna Andreea.
    Conform cantitatilor oferite, intr o forma de tort de 22 cm, as putea face 2 blaturi sau 3 blaturi? Nu-mi dau seama cum ar iesi :))

    Multumesc!

  8. Buna Andreea, mi s-a pus pata pe blogul tau dar si pe retetele tale.Acum o saptamana am dat de el si nu este zi sa nu "trec pe la tine".Totul este asa cum imi place:aspectuos si delicios.Vreau sa fac crema dar la blat normal de cacao.Ce parere ai? Daca fac o portie si jumate de crema la o forma de 26 cm ar ajunge sa il umplu in doua locuri? Eu ma gandesc ca e suficient dar nu imi strica si parerea ta.Mersi mult.Te pup si iti doresc sanatate.Oty.

  9. Buna Andreea, am facut tortul si a iesit super gustos, eu am pus tot cocosul in crema si e perfect.O sa mai fac crema dar in loc de visine o sa incerc cu bucati de cioco, cred ca si asa o sa fie buna.Crema a fost suficienta o portie jumate.Mersi pt.sfaturi.Te pup si mai "trec pe la tine";).Oty.

  10. Buna Andreea , scuze ca iar te deranjez, spune-mi te rog tu la ce ai folosit albusurile ramase de la crema? Mersi mult.Te pup, Oty

  11. buna Andreea Dianu, iti multumesc in primul rand pt aceste minunate retete pe care le impartasesti cu noi. Eu am incercat multe de la tine si toate mi-au iesit iar gustul este unul extraordinar.
    In ceea ce priveste aceasta prajitura nu am cuvinte decat de lauda.
    Cine este pasionat de nuca de cocos recomand aceasta prajitura. merita facuta.

  12. Buna. Arata super prajitura. Vreau sa o fac si eu dar am o intrebare. Pot sa coc toata compozitia de blat si apoi sa o tai in doua? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *