Prajitura asta am facut-o de cateva luni, dar nu i-a venit randul la postat pana astazi. Am zis sa o postez pentru ca se potriveste cu perioada sarbatorilor de iarna 🙂
Este cu nuca de cocos care ne duce cu gandul la fulgii firavi de zapada.
♥♥♥
Ingrediente prajitura cu nuca de cocos si visine:
Blat:
4 oua
200 ml lapte
120 ml ulei
150 g faina
200 g zahar
50 g cacao
10 g praf de copt
1 lingurita senta de vanilie
Crema:
100 g ciocolata alba
80 g nuca de cocos
400 ml lapte
2 galbenusuri
1 lingura amidon
150 g zahar
250 ml frisca lichida
10 g gelatina
1 lingurita senta de vanilie400 g visine congelate/compot
1 lingurita senta de vanilie400 g visine congelate/compot
Dimensiuni tava: 24×24 cm
Mod de preparare:
Blat:
Ouale se separa; galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva, apoi se adauga uleiul, laptele si vanilia. Dupa omogenizare se adauga faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se incorporeaza, cu o spatula, in cealalta compozitie, amestecand prin rasturnare.
Compozitia rezultata se imparte in doua boluri egale pentru a se coace doua foi egale.
Tava se unge cu unt, atat pe baza cat si pe pereti si se tapeteaza cu hartie de copt. Se toarna compozitia dintr-un bol si se introduce in cuptorul preincalzit pentru 10-15 minute, la temperatura medie. Se lasa sa se raceasca in cuptorul oprit, apoi se scoate din forma si se coace cealalta foaie.
Crema:
Intr-o cratita se pune laptele si nuca de cocos si se un pe foc pana dau intr-un clocot, apoi se pune intr-o strecuratoare si se preseaza foarte bine pana fulgii de cocos raman aproape uscati. Laptele se pune din nou in cratita impreuna cu ciocolata pana ce aceasta se topeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga esenta de vanilie si amidonul; la sfarsit se adauga amestecul de lapte, ciocolata si nuca de cocos.
Compozitia rezultata se pune din nou in cratita si se pune pe foc mic, amestecand incontinuu, pana se ingroase; se lasa deoparte sa se racoreasca.
Gelatina se hidrateaza in 2-3 lg de apa rece, apoi se dizolva pebain-marie sau cateva secunde la microunde. Gelatina dizolvata se incorporeaza in crema de cocos, amestecand energic.
Frisca se bate spuma tare si se incorporeaza in crema de cocos, racita.
Tava mea are peretii reglabili, asa ca am asezat o foaie de blat, am insiropat-o si am pus 1/3 din crema de cocos, visine si inca 1/3 din crema de cocos, am nivelat, am pus a doua foaie si restul de crema. Tava se pune la frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte.
Se decoreaza cu nuca de cocos rumenita, ciocolata alba si visine.
46 de comentarii
Sunt pe gustul meu!:)
Ce prajiturica!:)
mi-nu-na-ta prajitura!!
Arata fabulos prajiturica aceasta!
Pe gustul meu ce sirop ai folosit,merita incercata.o seara buna.
Un sirop clasic din apa, zahar si esenta de vanilie. Se poate insiropa si cu zeama de la compotul de visine!
La blat ai uitat sa scrii ca si ingredient zaharul vanilinat, iar la crema despre esenta de vanilie. poti sa precizezi si cu ce se insiropeaza blatul?
Al doilea blat nu se insiropeaza?
Ba da, se insiropeaza ambele blaturi 🙂 Am omis sa scriu de vanilie la ingrediente.
Se face un sirop clasic din apa, zahar si esenta de vanilie. Se poate insiropa si cu zeama de la compotul de visine!
Hop si eu cu o intrebare!
Ce dimensiuni are tava folosita pentru coacerea blaturilor?
24×24 cm, scrie sub ingrediente 🙂
CUM TREBUIE SA FIE BLATUL?
Cum adica? E un blat de cacao si la mijloc este usor umeda.
trebuie sa cumpar nuca de cocos intreaga sau doar fulgii ?na-i specificat .raspunde mai repede!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nuca de cocos!
Mi-ar fi placut sa fie un "te rog raspunde repede"
draguta daca citeai cu atentie ce scrie vedeai ka pune fulgi de cocos ….
mersi . nu am facut-o niciodata!
asta spune foarte multe despre caracterul tau
hmm , asta spune foarte multe despre caracterul tau !
Hmmm…cocos…minunat de pufos:)
Arata foarte bine! N-am inteles daca ai adaugat pana la urma fulgii de cocos in crema , sau au avut doar rol de aroma. Merci
Nu se adauga in crema, au rol de aroma, dar poti lasa cativa fulgi si in crema, nu deranjeaza 🙂
Buna, Andreea ! Acolo unde scrie "la sfarsit se adauga amestecul de lapte, ciocolata si nuca de cocos" inseamna ca adaug doar compozitia de lapte fiert cu nuca e cocos, stors, pus din nou pe foc cu ciocolata alba ? Adica nu mai adaug nuca de cocos pe care am separat-o de lapte ?
Buna Anonim,
Da crema este fara fulgii de cocos, doar laptele aromat de ei, dar eu am pus si o parte din fulgii de cocos, dar nu este obligatoriu, cum iti place tie.
Multumesc ! Acum ma apuc de ea 🙂
este de vis, am facut-o sub forma de tort !
Multumesc Gina ca ai incercat reteta.
Te pup!
Iata ma salivand la alta praji:) de vis intr adevar, ca de altfel toate retetele tale demne de cea mai pretentioasa cofetarie. Ce vorbesc eu, in nici o cofetarie nu exista ceva atat de bun,si cu ingrediente naturale. In afara retetelor deosebite, a pozelor, vreau sa ti multumesc pentru explicatiile amanuntite ale lor cat si faptul ca treci dimensiunea tavii de copt. Este foarte important:) Te pup cu drag si ti doresc sa petreci sarbatori de vis la fel ca si prajiturelele tale:)
Miha
Multumesc din suflett Miha! Sper sa gasesti in continuare retete si poze frumoase pe site 🙂
Geta Dinu, te rog, spune-mi cate blaturi ai facut la tort? Tot doua? Ma gandesc de cand am citit aceasta delicioasa reteta cum i-ar sta si sub forma de tot…dar vedeam trei blaturi…
Multumiri, Andreea, pentru toate retetele tale!
Poti sa faci si trei blaturi, intr-o forma cu diametrul de 22 cm.
iubesc nuca de cocos, problema e ca nu am visine 🙁 , si pe aici nu gasesc de nici un fel, insa voi incerca cu bucati de alt fruct, sper sa iasa la fel de bun
Da, poti incerca cu alte fructe. Te pup!
Buna Andreea.
Conform cantitatilor oferite, intr o forma de tort de 22 cm, as putea face 2 blaturi sau 3 blaturi? Nu-mi dau seama cum ar iesi :))
Multumesc!
Daca vrei sa faci trei blaturi iti recomand sa faci o portie si jumatate. Daca nu poti sa faci o portie si pregatesti doua blaturi.
Te pup!
Buna Andreea, mi s-a pus pata pe blogul tau dar si pe retetele tale.Acum o saptamana am dat de el si nu este zi sa nu "trec pe la tine".Totul este asa cum imi place:aspectuos si delicios.Vreau sa fac crema dar la blat normal de cacao.Ce parere ai? Daca fac o portie si jumate de crema la o forma de 26 cm ar ajunge sa il umplu in doua locuri? Eu ma gandesc ca e suficient dar nu imi strica si parerea ta.Mersi mult.Te pup si iti doresc sanatate.Oty.
Buna,
Bine ai venit pe blogul meu. Ma bucur ca iti place 😉 O portie si jumatate este suficient. Te pup!
Buna Andreea, am facut tortul si a iesit super gustos, eu am pus tot cocosul in crema si e perfect.O sa mai fac crema dar in loc de visine o sa incerc cu bucati de cioco, cred ca si asa o sa fie buna.Crema a fost suficienta o portie jumate.Mersi pt.sfaturi.Te pup si mai "trec pe la tine";).Oty.
Buna Andreea , scuze ca iar te deranjez, spune-mi te rog tu la ce ai folosit albusurile ramase de la crema? Mersi mult.Te pup, Oty
Aici gasesti o reteta perfecat: http://pasiunepentrubucatarie.blogspot.ro/2014/06/gguluf-din-albusuri.html
buna! ce fel de biscuiti ai folosit?
Biscuiti pentru ce?
Bună! Spune.mi, te rog, este neaparat necesar ca blaturile sa fie insiropate? Mersi. Elena
Elena noua ne place insiropata si consider ca o prajitura cu mai multa crema are nevoie si de putin sirop
buna Andreea Dianu, iti multumesc in primul rand pt aceste minunate retete pe care le impartasesti cu noi. Eu am incercat multe de la tine si toate mi-au iesit iar gustul este unul extraordinar.
In ceea ce priveste aceasta prajitura nu am cuvinte decat de lauda.
Cine este pasionat de nuca de cocos recomand aceasta prajitura. merita facuta.
Buna Alexandra,
Iti multumesc pentru aprecieri si mai ales pentru ca imi incerci retetele. Astfel de mesaje ma fac sa "ma ridic" si sa continui aceasta pasiune.
Intr-adevar acesata prajitura este foarte buna si apreciata, mai ales de cei carora le place cocosul 🙂
Trebuie sa o incerci si pe aceasta: http://pasiunepentrubucatarie.blogspot.ro/2015/11/prajitura-cu-nuca-de-cocos-crema-de.html
Te pup!
Buna. Arata super prajitura. Vreau sa o fac si eu dar am o intrebare. Pot sa coc toata compozitia de blat si apoi sa o tai in doua? Multumesc!
Buna,
Desigur, poti face si asa.