Rulada cu ciocolata si portocale


          Aroma portocalelor îmi amintește cel mai bine de Crăciun 🙂 În copilărie aveam acces la ele doar in aceasta perioada și îmi doream sa primesc foarte multe de la Moş Crăciun 
Si acum îmi plac la fel de mult și le consum doar în apropierea sărbătorilor pentru a nu se pierde amintirile din copilărie 🙂
   Ciocolata și portocala fac casa buna împreuna, asa ca eu le-am îmbinat într-o rulada delicioasa si extrem de aromata.
      Cu aceasta ocazie am folosit esenta de portocale, care mi-a sucit mințile de când am mirosit-o. Este foarte aromata și este nevoie de doar câteva picături pentru a aroma crema.
Ingrediente:
Blat:
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
3 linguri cacao
2 linguri ulei
2 linguri lapte
1 lingurita praf de copt
1 lingurita esenta de vanilie

Crema:
 300 ml lapte

 
35 g amidon
150 g zahar
 
3 galbenusuri
 coaja si zeama de la o portocala
 200 ml frisca lichida

Mod de preparare:

Blat:

Ouale se mixeaza cu zaharul pana se
topeste,apoi se adauga laptele si uleiul si se omogenizeaza. Faina se
amesteca cu  praful de copt si cacaua si se incorporeaza in amestecul lichid.
Tava mare a aragazului se tapeteaza cu
hartie de copt si se toarna compozitia. Se introduce in cuptorul
preincalzit pentru 15-20 minute.

 Un prosop de bucatarie se umezeste si
se “lipeste” o hartie de copt pentru a se umezii si ea. Cand rulada
este coapta se rastoarna peste hartia de copt si se ruleaza cu grija;
se lasa sa se raceasca.

Crema:

 Laptele se pune intr-o cratita si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu
zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se
adauga amidonul si se omogenizeaza. Laptele incalzit se toarna, in fir
subtire, peste crema de oua si se amesteca bine. 

Compozitia obtinuta se
pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca
incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste
focul si se adauga coaja, zeama si esenta de portocala. Gelatina hidratata zece minute se dizolva pe bain-marie si se incorporeaza in crema.

Crema racita se amesteca cu frisca batuta.

Se desface ruloul de alaut si se intinde
un strat generos de crema si se
ruleaza cu grija, cat mai strans cu putinta.
Se imbraca in crema si se orneaza cu felii de portocala (eu am pus si jumatati de trufe de iocolata si am presarat cacao).

Se lasa cel putin o ora la rece, apoi se taie felii si se serveste.

You may also like

9 comentarii

  1. Intreadevar arata minunat, dar as dori sa atrag atentia asupra 2 probleme de care m-am ciocnit la pregatirea cremei. Nu fiigureaza la insiruirea ingredientelor gelatina, nici cantitatea necesara. Iar la insirare apare esenta de portocale (care mi se pare necesara si corecta), insa la pregatirea cremei se adauga esenta de vanilie. Eu, de siguranta, am pus amandoua :-).
    Eu tocmai am terminat-o de facut, acum sta frumos in frigider, mai ramane ornarea 🙂 Toate cele bune!

    1. Anonim imi cer mii de scuze, intr-adevar am uitat sa trec la ingrediente cantitatea de gelatina, aceasta fiind de 10 g 🙂
      Esenta de vanilie am trecut-o din reflex, dar am corectat acum; scrisesem "coaja, zeama si esenta de vanilie", deci vroiam sa scriu de portocala.
      Oricand vezi vreo neregula intr-o reteta ma poti intreba 🙂
      Sper ca ai pus gelatina 🙂
      Spor la decorat si la mancat 🙂

  2. Buna Andreea..as dori sa te întreb de ce nu sa întărit crema cand am amestecat cu gelatina si apoi frisca? Am respectat întocmai instrucțiunile tale..

  3. Salut! Am facut blatul dar s-a lipit de foaia de copt si nu mai mergea dezlipit desi am respectat instructiunile. Nu se specifica temperatura la care se coace blatul.
    Primul blat l-am lasat 15 minute si sa intarit foarte tare,l-am aruncat.
    Al doilea blat l-am lasat 10 minite si cu greu l-am dezlipit.
    Coaja de la o portocala mi se pare prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.