Boston cream pie

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 
       Aceasta placinta care de fapt este un tort in adevaratul sens al cuvantului, a fost creata in 1856. A fost numita placinta datorita faptului ca este formata din doua straturi de blat, o crema simpla de vanilie si o glazura. 
         Evident ca e greu sa gasesti reteta originala, dar fiecare o face dupa propriile gusturi, avand grija sa fie „construita” din cele 3 elemente.
     Acest tip de tort imi aminteste de cel pe care il facea mamam mea in copilarie, la fel, doar ca ea nu stia ca este „Boston Pie” si  insiropa blaturile, cum am facut si eu de altfel.
Este un tort simplu, care nu necesita finisaje spectaculoase, as spune eu ca e un tort rustic 🙂


Ingrediente:
Blat:
4 oua
200 g zahar
60 ml lapte
60 g unt
200 g faina
10 g praf de copt
esenta de vanilie
Crema de vanilie:
3 galbenusuri
3 linguri amidon
300 ml lapte
1/2 pastaie de vanilie
180 g zahar
80 g unt
Glazura:
120 g ciocolata
70 ml frisca lichida
2 linguri zahar
1 lingura cacao neagra
1 lingura unt
Mod de preparare:
Blat:

 Ouale se separa; albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se lasa deoparte. 

         Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se transforma intr-o compozitie cremoasa. Se adauga laptele, untul topit. vanilia si se omogenizeaza. Faina se amesteca cu praful de copt si se cerne in compozitia lichida; la sfarsit se incorporeaza albusurile batute spuma, cu o spatula, pentru a nu se lasa compozitia.

       Aluatul se imparte in doua canititati egale si se coc doua blaturi (pentru 12-15 minute) intr-o forma tapetata cu hartie de copt pe baza si cu unt si faina, pe margini.
      Se poate coace si un singur blat si apoi se taie pe jumatate, dar acesta se coace pentru aprox. 30-35 minute, la temperatura medie.
Se lasa sa se raceasc.
Crema de vanilie:
       
    Laptele se pune impreuna cu extractul de
vanilie, intr-o cratita, si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu
zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se
adauga amidonul si se omogenizeaza. 
   Laptele incalzit se toarna, in fir
subtire, peste crema de oua si se amesteca bine. Compozitia obtinuta se
pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca
incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste
focul si se adauga untul. Se lasa sa se raceasca.
Glazura: 

    Toate ingredientele se pun intr-o cratita pe foc si se amesteca incontinuu pana se combina si se topeste ciocolata.

Se pune o lingura de unt, se amesteca si lasa sa se racoreasca.
Asamblare:

       In mod normal blaturile la aceasta faimoasa reteta nu se insiropeaza, dar eu le-am insiropat pentru ca asa ne place, sa fie insiropat. Voi puteti sa nu faceti asta, oricum blaturile sunt foarte pufoase.
    Pe un platou se aseaza un blat (se insiropeaza sau nu), se pune crema de vanilie si se acopera cu celalalt blat. Deasupra se toarn glazura lichida, dar nu fierbinte, lasand sa se prelinga pe margini. Se lasa cel putin 1 ora la frigider, apoi se serveste.
 

  
Nu dureaza mai mult de 45-50 de minute sa il pregatiti, apoi cel putin o ora la frigider si este gata de servit.
 

You may also like

11 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *