In fiecare an, pe data de 9 Martie, la inceputul primaverii, sarbatorim cei 40 de Mucenici. Cu ocazia acestei sarbatori se pregatesc mucenici sau sfintisori, denumirea difera in functie de regiune š Anul trecut v-am aratat reteta de mucenici muntenesti, in zeama, cu nuca si ciocolata (nota personala), foarte buni si aromati.
Anul acesta va prezint reteta de mucenici moldovenesti, din aluat de cozonac, pufosi si aromati. Sunt insiropati si cu multa nuca.
Nu m-am hotarat inca ce varianta imi place mai mult, cred ca ambele sunt la egalitate š
zahar tos
se amesteca intr-un bol/cana cu 1 lingurita de zahar, o lingurita de
faina si 2 linguri de lapte caldut; se lasa la loc cald pentru 10
minute.
Intr-un vas incapator se pun galbenusurile si zaharul si se freaca impreuna
pana ce acesta se dizolva, apoi se adauga laptele caldut si se omogenizeaza. In
acest moment se adauga si amestecul de drojdie si aromele. Faina cernuta
se pune in transe (la inceput amestecam cu o lingura de lemn sau un
tel, apoi se framanta cu mana). Dupa ce am incorporat faina, rasturnam
aluatul pe masa de lucru si framantam timp de 10-15 minute, incorporand treptat uleiul caldut.
Aluatul
trebuie sa fie elastic si moale, nu trebuie sa adaugati mai multa faina
deoarece se transforma intr-un aluat aspru si nu va fi pufos.
Aluatul il punem din nou in vas si il acoperim cu un servet curat. Se
lasa la crescut intr-un loc cald si lipsit de curenti, pana isi dubleaza
volumul.
Se ung cu miere si se presara nuca macinata/tocata amestecata cu zahar si coaja de lamaie/portocala.
Mucenicii ii puteti comanda de la Happy Sweets, facuti de mine š
7 comentarii
Sunt foarte, foarte frumosi, Andreea! Te pup!
multumim de reteta eu i-am procurat nu i-am facut, dar imi e de ajutor siropul si restu o s vin si eu cu poza p blogul meu..La multi ani pt maine o zi insorita
Minunati ! š
Ce bunatati de mucenici ai tu aici!!!
Sunt cei mai buni acesti mucenici.Adica cel putin mie imi plac!
Am facut pentru prima data mucenici si au iesit super gustosi si pufosi, desi am facut mici (mari) greseli de am crezut ca nu o sa creasca in veci aluatul. Mersi petru reteta, este o reteta simpla de pus in practica!
Am facut si au iesit minunati!!! Multumim pentru reteta!!!
Adina