Amandina

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

      E weekend, asa ca urmeaza doua zile de rasfat 🙂 Pentru mine rasfatul se defineste printr-o prajitura buna, cu multa ciocolata si o cafea alaturi. 
       Amandina e una dintre preferatele mele, dar majoritatea retetelor de amandina au foarte mult unt la crema, ceea ce mie nu imi place.
       Am incercat vreo trei variante de amandina, dar ultima mi-a placut cel mai mult 🙂
Sper sa va placa si voua 🙂

Weekend placut, dragilor!

Ingrediente:
5 oua
150 g faina
150 g zahar
60 ml lapte
60 ml ulei
40 g  cacao
10 g praf de copt
Crema:
250 g unt
2 galbenusuri
100 ml lapte
1 lg amidon
100 g ciocolata
2 linguri cacao
100 g zahar
120 g zahar pudraSirop:
150 ml apa
100 g zahar
1 plic ness/ciocolata calda
 
Glazura:
 200 g ciocolata
100 ml frisca lichida
Dimensiuni tava: 24×24
Mod de preparare:
Blat:

      Ouale se separa; albusurile se mixeaza cu un praf de sare, apoi se lasa deoparte. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi
dubleaza volumul, apoi se adauga uleiul si laptele; se
omogenizeaza. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cern
in compozitia lichida. Se adauga esenta si se amesteca. La sfarsit se incorporeaza albusurile.

        Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu
hartie de copt. Compozitia se toarna in tava si se introduce in cuptorul preincalzit pentru 20-25 minute,la temperatura medie. Este gata in momentul in care scobitoarea iese curata. Se scoate din tava si se aseaza pe un gratar. Dupa racire se taie in doua foi egale.

Crema:
      Laptele se pune intr-o cratita si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu
zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se
adauga amidonul si se omogenizeaza.
Laptele incalzit se toarna, in fir
subtire, peste crema de oua si se amesteca bine.         Compozitia obtinuta se
pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca
incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste
focul, se adauga ciocolata tocata si se amesteca bine. Se lasa sa se raceasca.
      Untul se mixeaza cu zaharul pudra si o lingurita de ness, apoi se adauga treptat crema de oua racita. Se mixeaza pana obtinem o crema spumoasa. Se lasa deoparte. Se opresc 2 linguri din crema.
        Prima foaie de se insiropeaza, se pune pune crema de unt, se niveleaza si se acopera cu cealalta foaie insiropata. Se lasa 1-2 ore la frigider, apoi se scoate si se taie in patratele.
 
Glazura:
Ciocolata
rupta bucati se pune intr-un bol pe bain marie impreuna impreuna cu frisca lichida si se amesteca
energic. Se opreste focul si se ia deoparte. Patratelele de prajitura se aseaza pe un gratar, deasupa unei tavi si se pune cate o lingura de glazura, lasand sa se prelinga pe margine.

     Se lasa sa se intareasca putin glazura la temperatura camerei, apoi se transfera in frigider. Se decoreaza cu restul de crema si ciocolata.

 

 

You may also like

15 comentarii

    1. Multumesc Izabella. Este foarte buna 🙂 Tava a fost de 24×24 cm, dar poti face si in una de alte dimensiuni, gen 18×30 cm. Sa fie aproximativ egala cu aceasta 🙂

  1. super poze:) si sigur a fost delicious! eu stiu de la o tipa care lucre la cofetarie ca, crema e ganache: frisca si ciocolata pe baie de aburi apoi lasata la rece peste noapte, apoi batuta cu mixerul:)fiecare varianta cred ca e buna in felul ei:)

  2. Prajitura arata foarte bine, preparatele tale arata senzational, esti extrem de talentata, dar reteta asta nu are absolut nimic comun cu amandina. Reteta de amandina are la baza zaharul ars atat in blat care-i da culoarea cat si la sirop, gglazura este un fondant din sirop de zahar foarte concentrat….nicidecum cu ciocolata. Oricum esti "the best"!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *