Prajitura cu foi si ciocolata

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


     Sau prajitura cu foi pe dosul tavii, asa cum se numea in caietul mamei ­čÖé

         Imi amintesc ca adoram prajitura asta, de fapt imi plac si acum prajiturile cu foi 
care se inmoaie peste noapte de la crema, apoi pot fi savurate in voi ­čÖé

        Nu este o prajitura usor de facut, dar merita efortul, din punctul meu de vedere.
 A fost pe masa de Paste si a fost apreciata, sper sa va placa si voua la fel de mult.
 

Ingrediente:
Foi:
2 oua
100 g smantana acra
100 g unt
120 g zahar
2 linguri miere
1 lingura otet
10 g praf de copt
500-550 g faina
Crema:
500 ml lapte
5 linguri amidon
3 galbenusuri
200 g zahar
150 g unt
100 g ciocolata
Glazura:
100 g ciocolata
70-80 ml frisca lichida

Mod de preparare:
Foi:
      Ouale se amesteca cu smantana, untul topit si racit, mierea si zaharul si se omogenizeaza. Deasupra se pune praful de copt stins in otet. Se incorporeaza faina si framantam pana obtinem un aluat omogen. Se lasa sa se odihneasca la rece 30 minute, apoi se imparte in 6 bile egale (eu le-am pus pe cantar.
    Masa de lucru se infaineaza bine si se intinde fiecare foaie intr-un dreptunghi (23×32 cm). Foaia trebuie sa fie foarte subtire, aproape ca se vede prin ea. Foaia de aluat se muta pe fundul unei tavi tapetata cu hartie de copt. Fiecare foaie se coace 10-12 minute, la temperatura medie.
      !!!Atentie mare la cuptor, foile trebuie sa fie supravegheate in permanenta pentru ca se ard repede. Sunt gata in momentul in care se rumenesc putin. Foile se aseaza una peste alta.
Crema de ciocolata:

     
            Laptele se pune intr-o cratita si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu
zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se
adauga amidonul si se omogenizeaza.
   Laptele incalzit se toarna, in fir
subtire, peste crema de oua si se amesteca bine.  

            Compozitia obtinuta se
pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca
incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste
focul si se adauga ciocolata tocata si o bucatica mica de unt. Se lasa sa se raceasca.
     Untul se mixeaza cu doua linguri de zahar pudra, apoi se adauga cate o lingura din crema de ciocolata. Crema se imparte in 5 partie egale.
 

Glazura:         

       
Ciocolata rupta bucati se pune pe bain marie impreuna cu frisca lichida, se amesteca pana devine o glazura lucioasa.



Asamblare:
             Pe o tava se aseaza prima foaie, 1/5 din cantitatea de crema, o noua foaie si tot asa pana terminati si crema si foile. 
Deasupra se aseaza o greutate si se lasa peste noapte.
            Deasupra se toarna glazura si se niveleaza cu o paleta; optional se presara drajeuri de cacao.

 

You may also like

2 comentarii

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *