Prajitura cu ciocolata, nuca si caramel

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Prajitura cu ciocolata, nuca si caramel
     Prajitura asta nu era programata pentru astazi, dar m-am gandit ca poate doriti sa faceti ceva bun pentru weekend si nu stiti ce 🙂
        Asta este fix ce trebuie, are toate ingredientele necesare pentru un desert de weekend perfect, cel putin pentru mine. Combinatia de ciocolata, mousse fin, caramel putin sarat si nuca este dementiala 🙂
Prajitura cu ciocolata, nuca si caramel

Weekend placut!

Blat:
200 g faina
2 linguri cacao
150 g zahar
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
3 oua
180 ml lapte batut
80 ml ulei
1 lingurita esenta de vanilie
100 g nuca tocata
 
Mousse de ciocolata:
150 g ciocolata
50 ml frisca lichida
2 galbenusuri
10 g gelatina
100 g zahar
3 albusuri
150 ml frica
Caramel:
150 g zahar
100 ml frisca
75 g unt gras
1 praf de sare de mare
 
Glazura:
150 g ciocolata
75 ml frisca
nuca tocata
Blat:
      Toate ingredientele uscate se amesteca intr-un bol; peste ele se pun lichidele si se mixeaza putin, cat sa se omogenizeze. O tava mare(tava aragazului) se tapeteaza cu hartie de copt si se toarna aluatul.
Se coace 15 minute in cuptorl preincalzit.
Mousse:
        Ciocolata se pune intr-o cratita impreuna cu 50 ml frisca si se amesteca pe foc mic pana se topeste; cat este calda, se adauga galbenusurile si 3 linguri de zahar pudra si se amesteca rapid. Gelatina se hidrateaza 10 minute, apoi se dizolva si se incorporeaza in ciocolata. Albusurile se bat spuma, apoi se adauga treptat zaharul; se bate si frisca spuma tare.
          Crema de ciocolata, rece, se pune peste frisca si se omogenizeaza usor, cu o paleta, apoi se amesteca si cu albusurile batute spuma.
 
Caramel:
Zaharul se pune intr-o cratita si se topeste la foc mic, apoi se adauga untul si smantana dulce, se mai tine pe foc 5 minute,apoi se opreste focul.

               Blatul se taie in 3 fasii, de lungimea si latimea unei tavi de chec.
     Se tapeteaza tava cu folie alimentara si se pune prima foaie, se insiropeaza putin, se pune jumatate din cantitatea de mousse de ciocolata, caramel (racit in prealabil) si nuca tocata, apoi blat, mousse, caramel, nuca si iarasi blat.
       Se lasa la rece cel putin doua ore, apoi se rastoarna pe un gratar si se glazureaza. Se decoreaza cu nuca.

 

 

Salvează

You may also like

9 comentarii

    1. Ramona ma bucur ca iti place combinatia de nuca, ciocolata si caramel 🙂 Asta inseamna ca suntem pe aceeasi lungime de unda 🙂
      Te pup si te mai astept in vizita :*

  1. Vreau sa fac prajitura. Cred ca este delicioasa, dar sunt niste mici omisiuni. Cu ce insiropez blatul, ai amintit de gelatina, ce cantitate? Multumesc mult.

    1. Buna,

      Da, sunt anumite omisiuni, se mai intampla din graba, ai nevoie de 10 g de gelaina granule.

      Eu insiropez blatul cu sirop din zahar, apa si esenta(aroma pe care o preferi) sau prepari o ciocolata calda la plic si o folosesti pe post de sirop.

      Te astept cu vesti 🙂

  2. A ieşit demential. Pana seara nu a mai rămas nimic. Mama m a însărcinat să o fac şi de Paşte. Papilele gustative sunt în extaz. Mai vrem aşa reţete. 😀

  3. Buna, Andreea 🙂

    Vreau sa incerc reteta aceasta weekend-ul acesta, insa nu imie este foarte clar cum ar trebui sa combin ingredientele pentru a obtine glazura.
    Inca o intrebare: ultimul ingredient de la Mousee (150g frisca) reprezinta tot frisca lichida sau este frisca normala?

    Multumesc frumos 🙂

    P.S: ador site-ul tau

    1. Buna,
      Pentru glazura pui ciocolata tocata si smantana pentru frisca pe bain marie, amesteci pana se formeaza o glazura lucioasa.
      Aici daca imi amintesc bine am folosit frisca vegetala, dar te sfatuiesc sa folosesti smantana pentru frisca, 200 ml, gasesti la Lidl (Pilos, e langa laptele pentru cafea, spray cu frisca etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *