Tort egiptean, cu nuca si krantz

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Tort egiptean, cu nuca si krantz, un tort foarte apreciat.

 

Tort egiptean
         Ieri am avut o zi libera, asa ca am pregatit un tortulet delicios, cu multa nuca si krantz.
          
                Era programat pentru maine, dar m-am gandit ca daca tot este sarbatoare maine poate o sa va ajute aceasta reteta.
Am facut si in trecut acest tort, mi-a placut foarte mult si i-am dus dorul 🙂

 

Tort egiptean


Tort egiptean

Ingrediente:
Diametru tort: 18 cm

Blat:
5 albusuri
5 linguri zahar
70 g nuci tocate
70 g faina
1/2 lingurita praf de copt
esenta de vanilie
Crema de vanilie:
150 g unt
5 galbenusuri
400 ml lapte
250 g zahar
1/2 pastaie vanilie
4 linguri amidon
Crema krantz:
200 ml frisca
150 g zahar
100 g nuci
Mod de preparare:
Blat:
Batem albusurile spuma, apoi adaugam zaharul si esenta si mixam in continuare pana se obtine o spuma tare. Nucile le amestecam cu faina si praful de copt, apoi le adaugam la compozitia de albus, amestecand usor cu o spatula. Impartim compozitia in 3 parti egale. Decupam o hartie de copt dupa forma de tort si o punem pe baza de la forma rotunda cu peretii detasabili. Punem compozitia pe hartie si o intindem uniform. Dam tava la cuptor aprox 12-15
min la foc mic. Repetam operatiunea si pentru celelalte 2 foi. Dupa ce scoateti tava lasati foaia pe hartie sa se raceasca si apoi desprindeti.
Crema de vanilie:
Laptele se pune impreuna cu extractul de vanilie, intr-o cratita, si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza.  Laptele incalzit se toarna, in fir subtire, peste crema de oua si se amesteca bine. Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul. Untul moale se mixeaza cu 2 linguri zahar pudra, apoi se incorporeaza crema de vanilie racita.
Crema krantz:Topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim ( punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu
sucitorul).
Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca ( alune )  zdrobit si el.Asamblam tortul astfel: punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie,1/3 din frisca. Procedam la fel pana la terminarea foilor; ultimul strat va fi de frisca.

Se orneaza cu nuca macinata, frisca si krantz.

 

Tort egiptean

De aici m-am inspirat, modificand putin reteta 🙂

Salvează

You may also like

11 comentarii

  1. Si arata foarte bine, pare cubulete, cu ce anume ai tocat-o? Scuze de multiplele intrebari, dar nu mai satur sa privesc poza si automat imi vin si intrebarile. 🙂

    1. Am tocat-o in robot, la viteza maxima pentru cateva secunde, dar se poate si cu un cutit.
      Da, cred ca merge, mai bine intr-o tigaie, dar cu mare atentie sa nu se arda 🙂

  2. Am testat reteta.Mi se pare prea dulce pentru gustul meu,desi am redus la 150g zaharul din crema de vanilie. Cred ca reteta se preta pt o forma cu diametrul de 24 cm. Am apreciat gustul savuros al cremei de vanilie. Cred ca e ok daca se foloseste mai putin zahar si nuca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *