Prajitura cu crema de lapte

 

prajitura cu crema de lapte

 

prajitura cu crema de lapte
      
                 M-am gandit ca pana la Craciun sa va propun fursecuri, biscuiti si prajituri potrivite pentru aceasta sarbatoare.
              De data aceasta am pregatit o prajitura usoara, cu blat pufoas de cacao si crema fina de lapte.
Crema este mai bine zis un mousse, aerat si pufos ca un norisor.
Are un gust minunat, simplu si …delicios 🙂

Ingrediente:

Blat:
20×20 cm
4 oua
150 g zahar
70 ml lapte/ frisca lichida
60 g unt topit
100 g faina
50 g cacao
10 g praf de copt
esenta de vanilie
Crema:
350 ml lapte
20 g amidon
150 g zahar
esenta de vanilie
300 ml frisca lichida
10 g gelatina
Sirop:
100 g zahar
70 ml apa
1 lingura cacao
vanilie
Glazura;
100 g ciocolata
70 ml frisca
Mod de preparare:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se lasa deoparte.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga laptele, vanilia si untul topit. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cerne in compozitie. Se omogenizeaza bine, apoi se incorporeaza albusurile, cu o spatula, amestecan usor.
Compozitia se imparte in doua parti egale si se coc doua foi intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pentru 10-12 minute, fiecare.
Crema:
Laptele se amesteca cu zaharul, amidonul si vanilia. Se pune cratita pe foc si se amesteca incontinuu pana se ingroase crema. Gelatina se pune in 30 ml apa rece si se lasa sa se hidrateze 10 minute, apoi se dizolva la microunde. Gelatina se amesteca cu crema de lapte si se lasa sa se raceasca.
Frisca se bate pana devine rigida, apoi se amesteca cu crema de lapte racita.
Sirop:
Toate ingredientele se pun intr-un ibric si se fierbe un sirop gros, asemanator unei glazuri.
In tava cu peretii detasabili se aseaza prima foaie de blat si se insiropeaza cu sirop, cu ajutorul unei pensule de bucatarie. Se pune crema si se niveleaza, apoi se pune cealalta foaie si se insiropeaza putin.
 Se pune tava acoperita in frigider pentru 1 ora.
Glazura:
Ciocolata tocata se pune pe bain marie cu frisca lichida si se amesteca incontinuu pana se topeste si se transforma intr-o glazura lucioasa si curgatoare.
Glazura se toarna peste prijitura, se niveleaza si se lasa sa se racoreasca la temperatura camerei, apoi se pune in frigider si se lasa pana se intareste.

Prajitura se taie cu ajutorul unui cutit incins.

prajitura cu crema de lapte

 

prajitura cu crema de lapte

 

Pofta buna!

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

You may also like

33 de comentarii

  1. foarte buna, numai ca a trebuit sa mai pun amidon, cam inca pe atat, iarr referitor la timp la fel a trebuit sa dublez timpul, mentionez ca am cuptor electric.

  2. e asa – mi-a iesit foarte putina compozitia si am pus doar o data , insa e cam moale _ asa trebuie sa fie ? o am la cuptor, sper sa iasa bine, revin

    1. Compozitia este pentru o tava 20×20 cm. Daca ai pus in una mai mare o tai pe jumatate, pe latime si faci doua blaturi. Da, trebuie sa fie moale compozitia pentru blat.

  3. ohh!!!!!!:((( nu mi-a iesit deloc, nu a crescut, parca e un turtoi dulce, ma gandeam ca faina e prea putina, insa cum la toata lumea a iesit …poate eu am gresit cu ceva, o voi incerca iarasi, poate a 2 oara va iesi mai bine

    1. Nu are cum sa nu iti iasa blatul! Ai grija ca praful de copt sa fie in termen si sa respecti toti pasii! Sigur nu ai uitat sa pui ceva, poate zahar? E simplu si nu are cum sa iti dea gres.

  4. probabil a fost din causa prafului de copt , desi nu a crescut a avut un gust fenomenal, s-a terminat in cateva minute, deci nu am pierdut totul, o voi incerca si voi fi mai atenta ;)) .A.

  5. Buna,
    Ce cacao folosesti ? Eu de obicei folosesc de la Dr. Oetker dar niciodata nu imi iese blatul negru, ci maro.
    Multumesc

  6. Cum reușești sa obtii patratele astea perfecte? E un secret la tăiat, cutitul fierbinte sau ceva de genul? Iar glazura de deasupra am mai încercat-o si eu la alte prăjituri si nu arata asa, de obicei se prelinge pe margini….La tine arata ca o foita de ciocolata!Please, share your secret!:)

    1. Mihaela prajiturile/torturile le taie intotdeauna cu un cutit fierbinte sau trecut prin apa fierbinte. Glazura este foarte buna si densa, o intind mereu cu o spatula-cutit in strat subtire si se comporta foarte bine. Dar glazura depinde foarte mult si de ciocolata pe care o folosesti.

    1. Alina a fost o perioada cand foloseam margarina, dar acest lucru nu se mai intampla de cativa ani. Cel mai bine este sa folosesti unt, margarina nu are nicio legatura cu untul.
      Mai bine mergem pe ideea mai putin si mai bun, decat mult si prost.

      Gasesti unt bun la Lidl si alte supermarket-uri, la un pret decent.

  7. Ma bucur ca am gasit retetele tale.Aceasta prajitura am s-o prepar de Craciun,si-ti voi scrie cum mi-a reusit.Poate iti trimit si foto surpriza.Sarbatori ferricite !

  8. ESTE O PRAJIIIII GROZAVAAAAAA…SE FACE NEASTEPTAT DE USOR….CREMAAAAAA AS MANCA ZI SI NOAPTE ,,,,ACUM O AM IN FRIGIDER ABIA ASTEPT SA O ORNEZ SI TRIMIT POZE!!!!! GEORGIANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.