Prajitura cu ciocolata si mousse de caramel

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Prajitura cu ciocolata si mousse de caramel
        Pe Facebook v-am promis reteta de la aceasta prajitura delicioasa, o combinatie reusita dintre ciocolata si caramel, un blat pufos si doua creme fine.
         O sa vedeti mai jos o reteta lungaaa, dar nu e chiar atat de greu, sunt multe vorbe, dar este usor de facut.
 
Prajitura cu ciocolata si mousse de caramel
 
         Este o prajitura demna de stat pe masa de Craciun sau Revelion asa ca trebuie neaparat sa o treceti pe lista.
         Cred ca aceasa este ultima reteta pe anul acesta, asa ca va urez Sarbatori Fericite, alaturi de cei dragi si tot ceea ce va doriti in Noul An, sa realizati!
Ingrediente:
Blat:

6 oua
150 g zahar
100 ml lapte
100 ml ulei
200 g faina
40 g cacao
10 g praf de copt
esenta de vanilie/rom

Crema de ciocolata:

200 g ciocolata
200 ml frisca
4 linguri zaharMousse de caramel:
3 galbenusuri
150 g zahar
350 ml lapte
3 linguri amidon
10 g gelatina
200 ml frisca
+
Sos caramel:
200 g zahar
70 g unt
150 ml smantana pentru fisca(30 %grasime)
Sirop:
50 g ciocolata
2 linguri cacao
6 linguri zahar
150 ml apa
rom
Glazura:
120 g ciocolata
70 ml frisca lichida
Mod de preparare:
Blat:
(Dimensiune tava: 24×24 cm)
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se lasa deoparte.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga laptele, esenta si uleiul. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cerne in compozitie. Se omogenizeaza bine, apoi se incorporeaza albusurile, cu o spatula, amestecan usor.
Compozitia se imparte in trei parti egale si se coc trei foi intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pentru 10-12 minute, fiecare.
 
Crema de ciocolata:

           Ciocolata rupta bucati se pune intr-o cratita cu frisca lichida si zaharul; se pune pe foc mic, pana se topeste ciocolata. Glazura obtinuta se lasa sa se racoreasca, apoi se lasa la frigider pentru 2 ore. Dupa ce a stat la rece se mixeaza bine.

Sos caramel:
             Este foarte important sa folositi smantana lichida pentru frisca si nu frisca lichida, pentru ca aceasta este mult mai grasa.Intr-o cratita se pune zaharul si se caramelizeaza, fara sa ramana cocoloase de zahar, apoi se adauga untul taiat cubulete si se amesteca pana se topeste. Se adauga smantana lichida cu grija pentru ca se ridica vapori de abur. Se lasa pe foc mic pana incepe sa clocoteasca, apoi se stinge focul.

 Mousse de caramel:
          Laptele se pune intr-o cratita si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Laptele incalzit se toarna, in fir
subtire, peste crema de oua si se amesteca bine. Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul si se adauga sosul caramel. Se lasa sa se raceasca.
Gelatina se pune in 3 linguri de apa rece si se lasa sa se hidrateze, apoi se dizolva la microunde sau pe bain marie, apoi se amesteca in crema.
 Frisca batuta se incorporeaza cu o spatula in crema de caramel racita.
Glazura:

         Cele doua ingrediente se pun pe bain-marie, se amesteca pana se topeste ciocolata.  Se toarna in tava peste intreaga prajitura sau se glazureaza fiecare bucata de prajitura.

 Asamblare:
        In tava in care am copt blaturile se aseaza prima foaie de blat, se insiropeaza, se pune crema de ciocolata, se niveleaza cu o spatula, se pune cea de-a doua foaie, se insiropeaza, moussul de caramel si ultima foaie insiropata.
 Se lasa la frigider pentru cel putin o ora, apoi se glazureaza.
Se decoreaza cu alune tocate.
Prajitura cu ciocolata si mousse de caramel

 

Prajitura cu ciocolata si mousse de caramel

Salvează

Salvează

You may also like

20 de comentarii

  1. IMI PLAC MULT RETETELE TALE DOAR CA NU AU GRAMAJ LA FAINA,ZAHAR FOLOSESTI UNITATI DE MASURA LINGURI ,LUCRU PENTRU MINE FOARTE RELATIV,NU PUI NICI GRADELE LA CUPTOR,MI/AR FI FOST MAI USOR SA INTELEG RETETA DEOARECE FARA GRAMAJ E O AVENTURA PENTRU MINE. DACA PE LINGA TIMPUL DE COACERE AR FI PUSE SI GRADELE AR FI UN VIS.

    1. In primul rand, la majoritatea retetelor sunt puse gramaje, nu unitati de masura, la fel si aici. Nu am cum sa pun grade pentru ca nu am cuptor electric, ci unul normal pe gaz, deci nu am cum sa pun niste grade la intamplare; asta depinde de fiecare sa gaseasca temperatura potrivita, nu am cum sa te ajut in acest sens.
      Multumesc

    2. Ma simteam obligata sa raspund din loialitate. Am incercat reteta de mai sus,chiar de Craciun,si vreau sa te complimentez,a iesit foarte foarte buna, aspectoasa si apreciata de toti invitatii.Iti multumesc mult de tot si iti doresc un An Nou Fericit. Iti trimit mii de pupici virtuli. M/ai sus ti/am scris din panica pentru ca eu sunt obisnuita doar cu retete cu grade la cuptor si nu ma stiu orienta altfel.Eram cu toate lucrurile cumparate din reteta de mai sus si Craciunul batea la usa si nu imi permiteam un esec.Inca o data miiiiii de multumiri.

  2. Foarte buna prajitura merita facuta e un deliciu ,dar as vrea sa o fac forma de tort,din cantitatile date crezi ca in forma de 20 ar fi mica? nu zici nimic de cum trebuie preparat siropul conteaza si asta mult! Irina.

    1. Irina cred ca o tava de 24 cm ar fi mai potrivita. Siropul se prepara punand toate ingredientele intr-o cratita si se amesteca pe goc psna se omogenizeaza totul. Te pup!

  3. Am incercat si eu reteta acum de Paste,si mi s-a taiat crema de caramel cand am pus frisca :(( aveti idee de ce? 🙁 ce trebuie sa fac?daca este moale crema de caramel,pot s-o pun un pic la frigider pana se mai intareste,sau o pun direct intre blaturile de tort?
    Mai am ingrediente pt mousse de caramel…ma puteti ajuta,va rog? 🙁 multumesc

    1. Da, pune crema la frigider pana se mai intareste. Ai respectat toti pasii? Nu prea are cum sa se taie crema. Poti sa mai bati putina frisca si sa adaugi treptat crema

    2. A fost rece rece 🙁 problema e ca nu mi s-a topit zaharul in galbenusuri,si am adaugat amidonul peste ele asa…am mixat pana mi s-a facut rau,si tot nu s-a dizolvat zaharul (probabil a fost unul prost)…asta sa fi fost problema? 🙁 sa stiu daca ma duc sa cumpar alt zahar…arata tare bine prajitura asta,nu cred k voi reusi 🙁

  4. Am incercar reteta ta, a iesit o minunatie! Felicitari pentru blog-pozele sunt fantastice, ispititoare chiar, explicatiile clare- tot ce am incercat pana acum mi-a iesit de minune!

  5. Arata de vis! Si cred ca e si tare buna:) Prajitura perfecta pentru orice musafir pretentios. Am salvat reteta si cu prima ocazie o incerc si eu. Pare mai greu de facut, intr-adevar dar totusi cred ca ai dreptate, a durat mai mult sa explici decat sa o faci 🙂

  6. Buna Andreea,
    Blogul tau arata minunat si totul pare delicious! Sper totusi sa nu pun cea mai idioata intrebare de pe blog, insa cum sunt o incepatoare in ale dulciurilor risc si intreb. In acest an pregatesc eu masa de Craciun si bineinteles si prajiturile. Caut niste retete de prajituri care sa faca cat de cat fata retetelor mamei mele, care este expert in ale dulciurilor. Problema mea este ca imi doresc retete de prajituri care sa se poata taia in bucati mai mici si manca cu mana, adica sa nu fie ca cele de cofetarie sa trebuiasca mancate cu lingurita. :))) Am vazut ca aceasta prajitura e insiropata si de aceea am dubii daca poate fi taiata in bucati mai mici ca prajiturile de casa. Ma gandeam sa o fac doar in doua foi si sa las crema de caramel deasupra pt a fi mai putin inalta si poate asa exista o sansa. Multumesc si cum spuneam sper sa nu fie cea mai idoata intrebare, insa de regula prajiturile alea de casa care se taie in bucatele mici si se pun pe platou stiu ca nu sunt nici atat de inalte si nici insiropate :)))) de-aia si intreb
    Mersi si spor in continuare! Te pup

    1. Da, merge pentru ceea ce iti doresti tu. Le insiropezi foarte usor, cu o pensula. Crema nu este moale, deci poti sa le mananci "din mana".

      Multumesc pentru vizita! Sarbatori fericite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *