Prajitura cu nuci, ciocolata si crema de unt

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Prajitura cu nuci, ciocolata si crema de unt este una dintre cele mai bune prajituri, cu straturi de blat de cacao cu nuca, crema fina de unt si un strat crocant de biscuiti, un deliciu.

 

Prajitura cu nuci, ciocolata si crema de untPrajitura cu nuci, ciocolata si crema de unt
Asta-i una dintre cele mai bune prajituri mancate in ultimul timp.
      Este adevarat ca este complexa, dar merita pregatita, mai ales in weekend  cand aveti mai mult timp liber.
      Pozele nu sunt cele mai reusite, sunt facute in graba si nu reflecta cat de  buna e prajitura 🙂
          Va asigur ca daca o incercati nu o sa regretati nicio o clipa efortul depus si dupa  prima bucatica o sa mai vreti una si inca una…
Va doresc un weekend excelent!
Ingrediente:
Blat:
8 albusuri
150 g zahar
250 g nuca macinata
100 g faina
10 g praf de copt
3 linguri cacao
esenta de rom
4 linguri ulei
Crema de unt:
200 g unt (82%grasime)
6 galbenusuri
300 g zahar
4 linguri amidon
400 ml lapte
esenta de vanilie
Glazura:
200 g ciocolata
100 ml frisca lichida
+
biscuitiMod de preparare:
Blat:
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul. Se adauga uleiul si se amesteca cu o spatula. Nucile macinate se amesteca cu faina, cacaua si praful de copt. Amestecul de nuca se pune peste spuma de albusuri si se incorporeaza usor, cu o spatula. Compozitia se imparte in patru parti egale (eu am cantarit).
O tava (20×20) se tapeteaza cu hartie de copt si se pune 1/4 din compozitie, se niveleaza si se introduce in cptorul preincalzit pentru 15-18 minute. Verificati des cuptorul pentru ca se fac repede. Se scoate blatul cu tot cu hartia de copt si se lasa sa se raceasca.
La fel se procedeaza si cu restul foilor.Crema:
Laptele se pune impreuna cu vanilia  intr-o cratita si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu
zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Laptele incalzit se toarna, in fir subtire, peste crema de oua si se amesteca bine.
Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca
incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul.
Untul se mixeaza cu o lingura de zahar pudra pana devine cremos. Peste unt se adauga cate o lingura din crema rece, si se mixeaza bine.
 Glazura:
Ciocolata rupta bucati se pune intr-o cratita cu  frisca lichida si se pune pe foc mic, pana se topeste
ciocolata. Glazura obtinuta se lasa sa se racoreasca.
Asamblare:
Pe un platou se aseaza prima foaie de nuca, se toarna 1/4 din glazura de ciocolata, se intinde bine, apoi se lasa sa se intareasca putin (este un strat subtire), apoi jumatate din crema de unt, se pune cea de-a doua foaie, glazura, biscuiti insiropati putin (eu i-am insiropat cu un sirop cu apa, zahar si aroma de cafea), glazura de ciocolata, foaie de nuca, glazura, a doua jumatate din crema de unt si ultima foaie de nuca.
Deasupra se pun 2 linguri de crema, apoi se presara nuca maruntita si ciocolata.
Se lasa la frigider cel putin doua ore. eu am taiat-o dupa o ora si crema nu era intarita, dar ulterior s-a intarit foarte bine.
Prajitura cu nuci, ciocolata si crema de unt

 

 

Salvează

Salvează

You may also like

18 comentarii

  1. aceasta prajitura mi-a lasat apa in gura, se simte mult gustul untului in crema ? multumesc si un week-end placut iti doresc . A

    1. Nu se simte chiar deloc, adica neplacut. Eu am folosit LaDorna 82% grasime, este foarte bun si nu are un gust pregnant.
      Prajitura e delicioasa, asa ca o poti incerca cu incredere.

  2. Vai ce bine arata,cred ca gustul e pe masura,cum reusesti sa o tai asa frumos ,crema e mai moale sau se preteaza bine la tait ,as vrea sa o fac pt o masa cu prieteni mei sigur o sa impresionez,zi frumoasa sa ai! Ioana.

    1. Crema se intareste foarte bine daca sta cel putin 2-3 ore la frigider. O poti lasa peste noapte daca o faci cu o zi inainte, ceea ce e de preferat sa se intrepatrunda aromele. Se taie foarte usor prajitura si e delicioasa.

    1. Eu exact atat am pus! Imi pare rau ca ti s-a parut dulce, dar asta tine de gusturi nu de reteta. Mai bine ne spui daca a fost buna, cu exceptia faptului ca a fost crema prea dulce.

  3. Eu am făcut prajitura și este delicioasa.Am pus 250 zaharîn în crema dar și ciocolata din glazura cred ca poate da un gust mai mult sau mai puțin dulce.multumesc de reteta va rămâne în rețetar.

  4. As vrea sa fac aceasta prajitura dar nu am tava asa de mica, cea mai mica tava a mea e 20×37 , oare nu ma puteti ajuta, daca nu va cer prea mult sa imi spuneti cam cat ar trebui sa adaug in plus la ingrediente sa nu gresesc si sa nu iese ce trebuie.. iti multumesc din suflet :*

  5. Ma bucur ca va place aceasta prajitura, intr-adevar e o alegere foarte buna 🙂
    Pentru tava cu dimensiunile date de dv. este suficient daca faceti o portie si jumatate, adica la toate ingredientele mai adaugati jumatate din cantitatea data la acesta reteta.

    Astept cu interese impresiile 🙂

  6. Am făcut aceasta prajitura de paste (am pus o portie si jumătate) , e superbă! Mi-a iesit perfect! Se merita sa incercati! :*

  7. Buna ziua, intinderea foilor se face cu spatele ligurii sau aveti o alta metoda ? O alta intrebare: crema de unt se tine pana cand incepe sa se intareasca deoarece la mine a devenit un pic nisipoasa(prea tare) si cred ca am tinut-o prea mult pe foc. Oricum e o prajitura de senzatie atat ca gust ca si aspect

    1. Buna ziua,
      Eu intind foile si crema cu o spatula tip cutit (ceva de genul acesta: https://www.google.ro/search?q=spatula+tip+cutit&biw=1366&bih=610&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwif_eaFnrbMAhWCJ5oKHSFAA78Q_AUIBigB#tbm=isch&q=spatula+pentru+intis+crema&imgrc=a6AI9fFMrm09dM%3A , dar se poate intinde si cu o lingura.
      Am mai patit si eu la crema de genul acesta sa para taiata, adica la budinca din oua, zahar, amidon si lapte, dar inca nu am gasit un raspuns, cred ca e bine ca ouale sa fie foarte proaspete si laptele gras.

      Ma bucur ca ai incercat-o!
      Paste fericit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *