Cozonac cu ciocolata si nuca

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Cozonac cu ciocolata si nuca


        Anul acesta am framantat sase cozonaci, unul mai frumos si mai bun ca altul 🙂 Am facut doi doar cu rahat, trei cu umplutura mixta si unul cu ciocolata, special pentru mine.
A iesit extrem de pufos si plin de ciocolata, exact pe gustul meu! Cel mai mult mi-a lacut acest cozonac cu ciocolata si nuca.
       Cantitatile de mai jos sunt pentru 4 cozonaci de marime medie, daca vreti puteti înjumătăți cantitatile.

Ingrediente:
Aluat:
(4 cozonaci)
1,1 kg faina
4oua
200 g zahar
200 g unt
400 ml lapte
20 g drojdie uscata
coaja de lamaie/portocala
esenta de rom
Umplutura:
200 g ciocolata
4 linguri cacao
6 linguri zahar
120 ml lapte
esenta de rom/vanilie
200 g nuci
Observatii:
  • toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
  • ouale trebuie sa fie cat mai proaspete
  • laptele trebuie sa aiba un continut ridicat de grasime
  • faina trebuie cernuta de doua-trei ori
  • untul sa aiba o grasime ridicata (82%)                              
  • laptele si untul trebuie sa fie caldute la atingere, nu fierbinti, astfel aluatul nu o sa creasca

 

Aluat:
Intr-un vas incapator se pun ouale si zaharul si se freaca impreuna pana ce acesta se dizolva, apoi se adauga laptele caldut, untul topit caldut (nu fierbinte) si se omogenizeaza totul. In acest  moment se adauga aromele.

   Faina cernuta( pentru inceput folositi 900g) se amesteca cu drojdia uscata si se face o adancitura in mijloc unde se pune amestecul de lichide. Se amesteca cu un tel, apoi se framanta la mana si se incorporeaza restul fainii. Dupa ce am incorporat faina, rasturnam aluatul pe masa de lucru si framantam timp de 10-15 minute, presarand din
cand in cand faina.

Aluatul trebuie sa fie elastic si moale, nu trebuie sa adaugati mai multa fainamdeoarece se transforma intr-un aluat aspru si cozonacul nu va fi pufos.

Aluatul il punem din nou in vas si il acoperim cu un servet curat. Se lasa la crescut intr-un loc cald si lipsit de curenti, pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:
 
Intr-o cratita se pune ciocolata tocata, laptele, zaharul, aromele si cacaua si se pune pe foc; se amesteca incontinuu pana se omogenizeaza totul si se transforma intr-o crema. se lasa sa se raceasca.

Aluatul crescut se imparte in patru bucati egale.
Masa de lucru se unge cu ulei si se intinde una dintre cele patru bucati intr-un dreptunghi subtire (aproape sa se vada prin el, aproximativ 50×40 cm) , apoi se intinde 1/4 din umplutura pe toata suprafata, se presara nuca macinata
si se ruleaza cat mai strans; la sfarsit se trage usor de aluat si se pune in tava unsa si tapetata cu hartie de copt.

Cozonacii asezati in tava se lasa din nou la crescut pentru aprox. 20 minute, apoi se ung cu ou batut cu o lingura de lapte; se presara zahar tos sau susan.
   Tavile se introduc in cuptorul preincalzit si se coc la temperatura medie, pana se rumenesc.

Dupa ce se racesc complet se imbraca complet in folie alimentara si se pastreaza pana la 4-5 zile.

Cozonac cu ciocolata si nuca

Salvează

You may also like

7 comentarii

  1. Foarte bine arata estetic cred ca si gustul e minunat,o sa fac si reteta ta ,dar nu am inteles, cand terebuie adaugata drojdia?

    1. Cozonacul este exceptional, pufos si delicios 🙂 Am editat acum, drojdia uscata se amesteca cu faina. Ruloul rezultat o sa fie destul de mare, asa ca se pune in tava un capat din rulou (fara sa se taie), apoi se aseaza restul langa si celalalt capat vine deasupra, adica se incolaceste cumva in tava.

  2. Ar fi minunat daca ai putea sa postezi si poze din timpul prepararii si daca ai da mai multe detalii pentru incepatori, cum ar fi temperatura exacta si timpul de coacere! In rest, felicitări, ești foarte, foarte talentata!

    1. Mihaela din pacate este destul de greu sa fac poze in timpul preparari pentru ca nu pot sa ma opresc si sa pun mana pe aparat, dar incerc sa fac si acest lucru.

      La temperaturi e greu sa spun pentru ca eu am aragaz normal, pe gaz si nu stiu ca spun in grade, trebuie sa testezi cuptorul si sa ii sti mersul. Fiecare cuptor e diferit 🙂

      Te pup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *