Paine pufoasa cu dulceata/gem si nuci

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Paine pufoasa cu dulceata
Paine pufoasa cu dulceata
             O painica dulce, pufoasa si numai buna pentru micul dejun alaturi de o cafea sau un pahar de lapte.          Am mai facut-o in trecut, dar nu am apucat sa o pozez pentru ca a disparut repede, dar merita refacuta si pozata.

Se poate pastra cateva zile, acoperita cu folie alimentara. 

      Cantitatea de zahar din aluat e data cu aproximatie pentru ca asta depinde de cat de dulce doriti sa fie, eu am folosit doar 80 de grame si a fost pe gustul meu. 

Dulceata ii da un gust acrisor, iar nucile completeaza perfect 🙂

Ingrediente:
650 g faina
10 g drojdie uscata
2 oua
80-120 g zahar
65 g unt
80 ml ulei
300 ml lapte
dulceata/gem
nuci tocate
1 galbenus
2 linguri lapte
zahar tos
nuci
Aluat:

Intr-o cratita se pune zaharul, laptele si untulsi se pun pe foc mic pana se dizolva zaharul; se lasa deoparte sa se racesaca, apoi se adauga uleiul si ouale.

   Faina cernuta( pentru inceput folositi 600g) se amesteca cu drojdia uscata si se face o adancitura in mijloc unde se pune amestecul de lichide. Se amesteca cu un tel, apoi se framanta la mana si se incorporeaza restul fainii. Dupa ce am incorporat faina, rasturnam aluatul pe masa de lucru si framantam timp de 10-15 minute, presarand
din cand in cand faina.

Aluatul trebuie sa fie elastic si moale, nu trebuie sa adaugati mai multa fainamdeoarece se transforma intr-un aluat aspru si nu va fi pufos.

  Aluatul il punem din nou in vas si il acoperim cu un servet curat. Se lasa la crescut intr-un loc cald si lipsit de curenti, pana isi dubleaza volumul. Se imparte in  12-14 bucati si se intinde fiecare bila cu mainile pe masa unsa cu ulei, se pune umplutura(dulceata/gem amestecat/a cu nuci) si se formeaza o bila de aluat, se aseaza in tava.

Eu am vrut sa aiba forma rotunda, asa ca le-am pus una langa alta si una in mijloc. Din cantitatea data ies doua painici. Le puteti aseaza intr-o tava mai mare, dreptunghiulara sau in tava de chec.

Se lasa sa creasca aproximativ 20 minute, intr-un loc calduros, apoi se ung cu galbenusul desfacut cu lapte si se presara zahar tos si nuca macinata.
Se coace in cuptorul preincalzit aproximativ 45 minute sau pana cand se rumeneste.
Paine pufoasa cu dulceata

 

Paine pufoasa cu dulceata

 

 

 

Salvează

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *