Prajitura cu nuca si crema de unt

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
 
      Crema frantuzeasca de unt m-a cucerit complet, inca de la prajitura Opera, asa ca m-am gandit sa o repet 🙂 
     Dupa gustul ei, mi-am dat seama ca cel mai bine se potriveste cu nuca si cafea, asa ca am facut o prajitura cu blat de nuca, insiropata cu cafea si crema frantuzeasca de unt 🙂

 
Trebuie sa recunosc ca nu este o prajitura care poate fi mancata in cantitati mari, pentru ca are destul de multe calorii, dar este cu adevarat fina 🙂
   Crema nu este stabila din cauza untului, asa ca va recomand sa aveti in vedere acest lucru cand o preparati, prajitura nu poate fi transportata la temperatura mare 🙂
 

 

Ingrediente:
32×24 cm
Blat:
8 albusuri
180 g zahar
200 g nuca
150 g faina
10 g praf de copt
5 linguri ulei
esenta de vanilie
Crema:
8 galbensuri
250 g zahar
50 ml apa
300 g unt (82%grasime)
1 linguita extract de vanilie
Ganache de ciocolata:
200 g ciocolata
180 ml frisca
3 linguri zahar
1 lingura unt
Sirop:
100 ml apa
70 g zahar
cafea tare
Mod de preparare:
Blat:
Albusurile
se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul. Se
adauga uleiul si esenta de vanilie si se amesteca cu o spatula. Nucile macinate se amesteca
cu faina si praful de copt. Amestecul de nuca se pune peste
spuma de albusuri si se incorporeaza usor, cu o spatula. Compozitia se
imparte in doua parti egale (eu am cantarit).O
tava se tapeteaza cu hartie de copt si se pune jumatate din compozitie, se niveleaza si se introduce in cuptorul preincalzit pentru20-25 minute. Este gata cand se rumeneste pe margini. Se scoate
blatul cu tot cu hartia de copt si se lasa sa se raceasca.
La fel se procedeaza si cu celalalt blat.

Crema de unt:
Intr-o
cratita se pune zaharul si apa. Se fierbe pana zaharul
este dizolvat si apar bule deasupra. Din cand in cand se pensuleaza
marginile vasului cu apa rece pentru a evita formarea cristalelor de
zahar(aest lucru este foarte important!!!!). Daca aveti termometru, siropul este gata in momentul in care
ajunge la 124 grade C.
Galbenusurile
se mixeaza pana devin pale la culoare, apoi se adauga siropul de zahar,
in fir subtire, mixand incontinuu. Dupa terminarea siropului se
continua mixarea pana obtineti o crema pufoasa si pana ce aceasta se
raceste (aproximativ 10 minute), apoi se adauga cate o lingurita de unt
moale.La sfarsit obtineti o crema fina si aerata.

 Tava in care am copt blaturile se tapeteaza cu folie alimentara, se aseaza primul blat, se insiropeaza si se pune crema de unt, se niveleaza si se pune cel de-al doilea blat insiropat(eu am pus doua linguri de crema peste ultimul blat, dar nu va recomand sa faceti acest lucru pentru ca se topeste atunci cand puneti glazura). Se lasa la frigider 30 de minute.
Ganache de ciocolata:
Frisca
lichida si zaharul se pune intr-o cratita si se incalzeste.
Atentie, incalziti doar, nu trebuie sa dea in fiert. Se retrage de pe
foc si se toarna intr-un bol peste ciocolata tocata si untul cuburi.
Se amesteca si se ltoarna peste blat. Nu se atinge cu nimic, doar se misca tava in laterale, astfel se niveleaza singura glazura.
Se lasa peste noapte sau cateva ore la frigider, pana se intaresc cremele si se întrepătrund aromele.
Se proportioneaza in patratele.

 

Salvează

You may also like

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *