Prajitura cu foi de bezea cu nuca, crema de ciocolata si crema de vanilie

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Prajitura cu nuca si ciocolata

Prajitura cu nuca si ciocolata
Prajitura cu nuca si ciocolata
  Nimic nu este mai bun decat o prajitura cu un blat extrem de fin de bezea cu nuca, crema de ciocolata si crema de vanilie, la fel de fine.
     V-am povestit de crema de ciocolata (cremeux au chocolat), de care m-am indragostit iremediabil si pe care o ador. E cea mai buna crema, super simplu de facut si foarte fina. Se preteaza la orice fel de prajitura/tort.
De aceasta data am incercat si varianta de vanilie si am fost la fel de incantata 😉
Prajitura cu nuca si ciocolata
Ingrediente Prajitura cu nuca si ciocolata:
Blat:
4 albusuri
1 lingura zahar tos
1 praf de sare
170 g nuci macinate
70 g zahar pudra
Crema de ciocolata:
250 ml frisca lichida
100 ml lapte
4 galbenusuri
80 g zahar
250 g ciocolata
6 g gelatina
Crema de vanilie:
150 ml frisca
70 ml lapte
3 galbenusuri
1 pastaie vanilie
70 g zahar

6 g gelatinaDecor:

100 g ciocolata topita
nuci tocate

Mod de preparare:
Prajitura cu nuca si ciocolata
Blat:
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul tos si se mixeaza pana obtineti o bezea stralucitoare.
Nucile maruntite fin se amesteca cu zaharul pudra si se incorporeaza in spuma de albus, amestecand usor cu o spatula.
Compozitia se toarna in tava  cuptorului tapetata cu hartie de copt, iar hartia de copt o ungeti cu ulei. Se niveleaza si se coace in cuptorul preincalzit 25-30 minute, sau pana cand este gata. Se lasa sa se raceasca.
Daca aveti o tava mai mica, aproximativ pe jumatatea celei a aragazului coace folile separat si astfel e mai usor sa montati prajitura in aceeasi tava.
Crema de ciocolata:
Gelatina se pune intr-o ceasca cu o lingura cu apa rece si se lasa deoparte. Galbenusurile se amesteca cu zaharul. Frisca lichida se amesteca cu laptele si se pun intr-o cratita pe foc; se incalzesc usor. Amestecul caldut se toarna peste crema de oua cu zahar si se pune din nou pe foc mic. Se amesteca incontinuu cu un tel pana se ingroase putin, ca o smantana subtire.
 Ciocolata tocata se pune intr-un bol si se toarna crema de oua, se amesteca pana se topeste complet ciocolata. Amestecul se mixeaza putin cu un blender vertical, apoi se pune gelatina dizolvata.Se lasa aproximativ o ora sa se raceasca la frigider, apoi se pune 15 minute la congelator
Crema de vanilie:
 Gelatina se pune intr-o ceasca cu 2 linguri cu apa rece si se lasa deoparte.Frisca lichida, laptele si vanilia se pun intr-o cratita si se incalzesc. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, apoi se toarna amestecul lichid si se amesteca. Se pun din nou in cratita pe foc si se amesteca incontinuu pana se ingroase.

Se retrage de pe foc si se adauga gelatina dizolvata. Se amesteca cu un blender vertical 30 secunde, apoi se lasa sa se racesca complet la frigider.

Asamblare:
Foaia de blat se taie pe jumatate, pe latime, obtinand 2 foi de aceeasi marime.
Intr-o tava de marime foilor se aseaza o folie alimentara, prima foaia care se pensuleaza cu siropul de zahar si se torna crema de ciocolata. Se acopera cu o folie alimentra si se lasa la congelator 15 minute, apoi se pune cea de-a doua foaie, se insiropeaza putin si se toarna crema de vanilie.
Se lasa la frigider 2-3 ore sau pana cremele sunt intarite.Feliile se decoreaza cu ciocolata si crema de ciocolata (frisca batuta amestecata cu ciocolata topita si racita putin).Foaia de ciocolata se face astfel: se topeste ciocolata pe bain marie si se toarna pe o hartie de copt; se intinde cu o spatula, se lasa sa se intareasca, apoi se taie fasii.
Prajitura cu nuca si ciocolata

Prajitura cu nuca si ciocolata

Prajitura cu nuca si ciocolata

Salvează

Salvează

Salvează

You may also like

19 comentarii

  1. Buna Andreea.Te urmaresc de ceva vreme..arata super aceasta prajitura! Ce crezi, ca as putea sa o fac si sub forma de tort, intr-o forma de 22 cm? Cantitatile ar ramane aceleasi oare? Multumesc mult

    1. Multuumesc pt raspuns! O sa iti scriu daca ma incumet sa fac aceasta reteta sub forma de tort 🙂 oricum, ceva cu ciocolata sigur voi face :))

  2. M am uitat acum la ei pe site si nu gasesc codul…am gasit dui rotund nr 10,11,12 si dui rotund mare A1..ma ajuti putin?nu stiu ce sa comand…merci mult….

  3. Buna. Imi poti spune, te rog, la ce temperatura sa fie cuptorul si ce cantitate de frisca si ce cantitate de ciocolata se amesteca pentru a rezulta acea culoare frumoasa a bilutelor de decor de sub cfoaia de ciocolata? Astept un raspuns cat de curand, avand in vedere ca maine o voi pune in aplicare 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *