Cozonac cu nuca

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
cozonac cu nuca

 



         Imi place cozonacul indiferent de sezon, iar atunci cand este racoare profit de ocazie si coc cate ceva 🙂

        Asa si cu acest cozonac, ne-a fost pofta si m-am apucat de framantat. De aceasta data l-am facut doar cu umplutura de nuci pentru ca este printre preferatele mele.

    A iesit un cozonac pufos, aromat si plin de nuca, exact asa cum mi-am dorit.cozonac cu nuca

Ingrediente cozonac cu nuca:

Aluat:
2 cozonaci
700 g faina
3 oua
100 g zahar
100 g unt
200 ml lapte
14 g drojdie uscata
coaja de lamaie/portocala
esenta de romUmplutura:
500 g nuca
200 g zahar
1 lingurita cacao
esenta de rom
100 ml lapteMod de preparare:
Observatii:

  • toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
  • ouale trebuie sa fie cat mai proaspete
  • laptele trebuie sa aiba un continut ridicat de grasime
  • faina trebuie cernuta de doua-trei ori
  • untul sa aiba o grasime ridicata (82%)                              
  • laptele si untul trebuie sa fie caldute la atingere, nu fierbinti, astfel aluatul nu o sa creasca
Aluat cozonac cu nuca:

   Drojdia se amesteca intr-un bol/cana cu 1 lingurita de zahar, lingurita de faina si 2 linguri de lapte caldut; se lasa la loc cald pentru 10 minute. Intr-un vas incapator se pun ouale si zaharul si se freaca impreuna pana ce acesta se dizolva, apoi se adauga laptele caldut, untul topit caldut (nu fierbinte) si se omogenizeaza totul. In acest moment se adauga si amestecul de drojdie si aromele.

Faina cernuta se pune in transe (la inceput amestecam cu o lingura de lemn sau un tel, apoi se framanta cu mana). Dupa ce am incorporat faina, rasturnam aluatul pe masa de lucru si framantam timp de 10-15 minute, presarand din cand in cand faina.
Aluatul trebuie sa fie elastic si moale, nu trebuie sa adaugati mai multa faina deoarece se transforma intr-un aluat aspru si cozonacul nu va fi pufos.
 Aluatul il punem din nou in vas si il acoperim cu un servet curat. Se lasa la crescut intr-un loc cald si lipsit de curenti, pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
 
Nucile maruntite se amesteca cu zaharul si cacaua, apoi se adauga treptat
in laptele cald aflat pe flacara mica. Amestecati pana obtineti o umplutura cremoasa, dar fara sa fie lichida. Se adauga romul si se lasa sa se racesca complet.

Aluatul crescut se imparte in doua bucati egale.

Masa de lucru se unge cu putin ulei (nu foarte mult, doar sa nu se lipeasca aluaul de masa) si se intinde una dintre  bucati intr-un dreptungi, apoi sepune jumatate din umpluturas i se ruleaza cat mai strans, apoi se transfera in tava tapetata cu hartie de copt. Cozonacii asezati in tava se lasa din nou la crescut pentru aprox. 20 minute, apoi se ung cu ou batut cu o lingura de lapte; se presara zahar tos sau susan.

 Tavile se introduc in cuptorul preincalzit si se coc la temperatura medie, pana se rumenesc.
cozonac cu nuca

Salvează

Salvează

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *