Prajitura cu mousse de mascarpone si jeleu de zmeura

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Stiti ca ador prajiturile cu ciocolata, dar din cand in cand simt nevoia sa schimb „macazul” si sa pregatesc ceva mai usor.
   Combinatia acesta am incercat-o acum doua saptamani, sub forma de tort, mi-a placut mult si am repetat-o, cu mici ajustari.
  A fost foarte apreciata de toata lumea, mai ales de cei care nu iubesc ciocolata la fel de mult ca mine, dar si de mine si mi-am promis ca o sa incerc sa fac mai des prajituri fara ciocolata 🙂
     Este o prajitura extraordinara, aromata si perfecta pentru orice masa festiva, asa ca este perfecta pentru masa de Paste!

Ingredienteprajitura cu zmeura si mascarpone :
Tava:24×24 cm
Blat dacquoise:
2 oua intregi
60 g migdale macinate
60 g nuca macinata
100 g zahar pudra
25 g faina
2 albusuri
50 g zahar tos
25 g unt topit
Mousse de mascarpone si vanilie:
3 galbenusuri
200 ml lapte
100 g zahar
1/2 lingurita extract de vanilie
250 g mascarpone
250 ml frisca lichida
7 g gelatina
30 ml apa rece
Jeleu de zmeura:
400 g zmeura congelata
70 ml apa
150 g zahar
1 lingurita amidon
8 g gelatina
30 ml apa rece
Decor:
zmeura
ciocolata alba
 prajitura cu zmeura si mascarpone
Mod de preparare prajitura cu zmeura si mascarpone:
Jeleu de zmeura:
Zmeura, apa si zaharul se pun intr-o cratita si se fierbe pe foc mic, se ia spuma din cand in cand. Cand se transforma intr-o dulceata mai lichida se trece amestecul prin sita. Se pune rezultatul din nou in cratita si se toarna amidonul dizolvat in putina apa. Se amesteca pana incepe sa se lege.
Gelatina hidratata in apa rece se dizolva la microunde si se toarna peste sosul de zmeura.
O tava (24×24) se tapeteaza cu folie alimentara si se toarna 2/3 din jeleul de zmeura si se pune la congelator 1 ora, cel putin.
Blat dacquoise:
Ouale intregi se bat putin cu mixerul. Faina se amesteca cu migdalele si nucile maruntite si zaharul pudra. Se pulseaza de cateva ori in robotul de bucatarie.
Peste amestecul uscat se pun ouale batute si se amesteca cu un tel.Albusurile (2 buc) se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul tos si se mixeaza pana spuma devine lucioasa si densa.
Spuma se incorporeaza usor in amestecul de oua, faina si migdale, amestecand prin rasturnare pana se omogenizeaza totul. La sfarsit se adauga untul topit si racit.Tava (24×24 cm) se tapeteaza cu hartie de copt si se toarna 1/2 din compozitie. Se coace 15-20 minute la teperatura medie. Este gata cand se rumeneste pe margini. La fel se procedeaza si cu cealalta foaie.

Se lasa sa se raceasca. 

Mousse de mascarpone si vanilie:

Zaharul si laptele se toarna intr-o cratita si se pune pe foc. Galbenusurile se amesteca cu un tel, se toarna treptat laptele caldut si se pune din nou in cratita. Se amesteca cu telul pana incepe sa se ingroase putin. Se ia de pe foc, se adauga extractul de vanilie  si se lasa deoparte.  Gelatina se hidrateaza in apa rece, apoi se dizolva si se amesteca cu crema de oua.  Branza mascarpone se mixeaza putin. Frisca se bate spuma tare.
In crema de oua se incorporeaza branza mascarpone, apoi frisca batuta.
Asamblare prajitura cu zmeura si mascarpone:
In tava in care am copt blatul se pune folie alimentara si se aseaza prima foaie de blat, se insiropeaza putin si se pune 1/3 din mousse-ul de mascarpone, apoi se pune jeleul (de la congelator) si se pune inca 1/3 din mousse-ul de mascarpone.
Punem cel de-al doilea blat insiropat, mousse de mascarpone si deasupra turnam jeleul ramas (1/3), care trebuie sa fie lichid, dar rece.
 
Lasam la rece cel putin 2-3 ore, apoi decoram cu zmeura si ciocolata alba si o proportionam.
Tips prajitura cu zmeura si mascarpone:
  • Jeleul de zmeura este bine sa il faceti cu cateva ore inainte pentru a sta la congelator, iar dupa ce se intareste sa puteti folosi tava pentru a coace blaturile.
  • Pentru felii taiate perfect treceti cutitul, dupa fiecare taietura, prin apa fierbinte.
  • Tava folosita este de 24×24 cm, daca este putin mai mare o sa iasa mai putin inalta.
  • Din ingredientele de mai sus ies 12 portii, daca va limitati la o felie ca cea din poza, care este destul de mare.

 

prajitura cu zmeura si mascarpone

 

prajitura cu zmeura si mascarpone

 

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

You may also like

36 de comentarii

    1. Pana acum am folosit doar gelatina pudra/granule, nu am incercat inca foile, nu stiu diferentele de calitate, doar de pret.
      In plus nu toata lumea le gaseste si am zis sa nu complic publicul.
      Recomand totusi gelatina garnule de la Dr Oetker, am incercat si altele, dar nu isi fac bine treaba.

  1. Deci zmeura in amestec cu mascarpone e fenomenala intr-o reteta va multumesc mult pt ea e pur si simplu minunata o sa o recomand tuturor prietenelor mele. Multumesc.

  2. La ingredientele blatului ar trebui sa scrieți ca e doar pentru un blat și avem nevoie de 2. Unele persoane pregătesc ingredientele și nu stau sa citească și conținutul, decât atunci când se pregătesc sa prepare produsul.

    1. Ingredientele sunt pentru doua foi de blat, dar se pare ca nici dv nu ati citit reteta. Din ingredientele specificate pentru blat se face o singura compozitie si se imparte in jumatate. Se coc doua foi, dar nu se dubleaza cantitatile.
      Atunci cand pun ingredientele pentru o singura foaie si se fac doua sa mai multe, specific acest lucru.

  3. Prajitura este delicioasa!!! 🙂 Am facut-o de mai multe ori si de fiecare data a avut un succes nebun 🙂 Este si foarte aspectoasa. nu are cum sa nu iti iasa daca citesti reteta pt ca este descrisa pas cu pas.
    Multumesc ca existi cu acest blog minunat! 🙂
    Andreea

    1. Andreea ma bucur tare mult sa aud asta 🙂 Incerc sa explic retetele pe intelesul tuturor, mai ales ca nu am tot timpul timp sa fac poze in timpul prepararii 🙂
      Pe pagina de facebook imi poti lasa si poze, am un album creat special pentru pozele cititotilor, sau un mail pasiunepentrubucatarie@yahoo.ro

      Te pup!

  4. Buna. Prajitura arata fenomenal!!!

    Am totusi o intrebare: Jeleul care vine intre creme cum se pune? Se lasa la intarit in tava apoi se transfera pe primul strat de crema? Nu se rupe?

    Andreea

    Multumesc de raspuns.

    1. Buna,
      Asa cum am scris si in reteta, 2/3 din jeleu se pune intr-o tava, de dimensiunile celei in care am copt blatul si o sa montam prajitura, tapetata cu folie alimentara si se pune la congelator. O sa fie foarte usor de transferat dupa ce ingheata.

      "O tava (24×24) se tapeteaza cu folie alimentara si se toarna 2/3 din jeleul de zmeura si se pune la congelator 1 ora, cel putin."

  5. Deci….este wau!Am totusi o mica nelamurire!Dupa ce se "raceste" prajitura asta superapetisanta ,nu se desprinde jeleul de crema in momentul taierii? Sper ca raspunsul sa fie "nu".Imi e f frica de jeleu intre creme,nu am avut curaj niciodata sa incerc,da cred ca a fi musai fie ce a fi.Felicitari pt prezentare !

    1. Nu, jeleul nu se desprinde. Atunci cand se desprinde inseamna ca eu un jeleu doar din lichid si gelatina, acesta are si pulpa fructelor. Stratul de jeleu se "prinde" foarte bine de crema 🙂
      Spor la prajiturit!

    2. Multumesc pt.raspuns!Azi am copt cele doua blaturi.Au iesit super faine.Pt ca am tava mare am dublat cantitatile de la blat si le-am batut pe rand ca sa fiu sigura ca au aceeasi inaltime.De moment sunt foarte multumita de rezultat.Pupici!

  6. Vreau sa va intreb frisca si crema mascarpone cu ce se incorporeaza in crema de oua ? Cu mixerul sau cu un tel? 🙂 multumesc

  7. Am facut prajitura. Este foarte gustoasa, dar am avut problema cu stabilitatea ei. Si crema de mascarpone si jeleul au iesit prea moi, cu toata gelatina, cu tot statul la congelator. Ba gelatina am pus cate 10g si la crema si la jeleu si degraba. O voi repeta incercand sa las la scazut mai mult atat crema cat si jeleul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *