V-am promis cu ceva timp in urma, pe facebook, ca postez reteta pentru sosul caramel, care pe mine m-a cucerit si l-am incercat de nenumarate ori. Pentru ca l-am folosit la foarte multe retete, postate sau nepostate, am hotarat sa fac postare separata ca sa fie mai usor, asa nu mai scriu la fiecare reteta cum se prepara caramelul.
Ingrediente:
200 g zahar
80 g unt 82%
100 ml smantana pentru frisca 30-35%
1/2 pastaie de vanilie(optional)
Este foarte important sa folositi smantana lichida pentru frisca si nu frisca lichida, pentru ca aceasta este mult mai grasa.
Intr-o cratita se pune zaharul si se caramelizeaza, fara sa ramana cocoloase de zahar, apoi se adauga untul taiat cubulete si se amesteca pana se topeste. Se adauga smantana lichida cu grija pentru ca se ridica vapori de abur. Se lasape foc mic pana incepe sa clocoteasca, apoi se stinge focul.
Daca vreti un caranel mai dens, lasati mai mult pe foc, amestecand incontinuu. La sfarsit se adauga bobitele de vanilie si se depoziteaza caramelul intr-un borcand. Se pastreaza in frigider unde se va solidifica si in momentul in care il vreti lichid il puneti cateva secunde la microunde si gata.
25 de comentarii
Ma cucerit sosul tãu! acum vara e super la inghetate:)
Ramona e perfect pentru inghetata 🙂 Daca vrei sa il folosesti doar pentru inghetata sa il faci mai subtirel 🙂
Se poate păstra mai multe zile sau trebuie făcut si utilizat imediat?
Se poate pastra in frigider mai multe zile, 1-2 saptamani. Il incalzesti la microunde sau pui borcanul intr-o oala cu apa clocotita.
arata fantastic! ai un premiu la mine pe blog!
Multumesc Adnia!
EXCEPTIONAL!!!
Foarte faina postarea de la A la Z.
Sarbatori frumoase Andreea.
Pup!
Angi ma bucur tare ca iti place postarea mea!
Te pup cu drag!
Superb de apetisant….sosul!!!Mersi pentru reteta:)!!!Pupici
aria ma bucur ca iti este de ajutor reteta.
Pupici!
am facut azidimineata sosul de caramel dar fara vanilie..ca nu am avut..delicios si foarte usor de facut..urmeaza perfect and crazy brownies..:D..te pup
imi spui te rog daca nu pot sa inlocuiesc smantana pentru frisca cu frisca normala? 🙂 astept raspuns… multumesc
Poti sa o inlocuiesti, doar ca sosul o sa aiba o alta consistenta, dar nu este nicio problema. Ai grija sa folosesti unt de calitate!
daca nu am unt , il pot face ? vreau sa il fac pentru un desert ce il voi manca repede , nu ca sa il pastrez :d un raspuns prompt m-ar ajuta . multumesc anticipat !
Nu se poate, din pacate, fara unt 🙁
am gasit alte retete care nu impica unt , decat frisca nebatuta , sau smantana pentru gatit . de asta intrebam . deci singura solutie este cu unt si smantana :<
Pentru un sos caramel cremos si omogen e nevoie de unt si firsca lichida grasa, doar cu frisca o sa aiba aspect de sos taiat.
dar doar cu unt ?:) sunt curios , atata tot , multumesc pentru ajutor !!
Tocmai am refacut pentru a doua oara sosul acesta…..prea prea buuun…..ma abtin sa nu il mananc pe tot cu ligurita:P
Draga Andreea,sosul tau caramel este absolut PERFECT…multumesc pentru reteta…te pup..Criss
Ma bucur tare mult cs iti este de folos reteta. Te pup
Untul se pune dupe ce se caramelizeaza zaharul ? Trebuie tinut pe foc ?
Da, da.
Daca vreau sa fac un caramel sarat, ce ar trebui sa fac? Vreau sa il fac eu, de casa, pentru o prajitura tot de aici de pe blog. Multumesc!
Adăugați putina sare de mare, după gust.
Ce procent de grasime are smantana folosita? Eu locuiesc intr-o alta tara si gasesc aici doua tipuri de smantana dulce (double cream-mai grasa si single cream-mai slaba) si frisca vegetala. Frisca lichida nu am gasit niciodata aici, eu fac frisca din double cream, deci procentul de grasime m-ar ajuta enorm. Multumesc.