Prajitura cu crema de ciocolata si mousse de caramel

Despre prăjitură nu sunt foarte multe de spus, doar că e cea mai bună din câte am făcut până acum şi credeţi-mă că am făcut câteva (sute). Crema de ciocolată e de vis, cu o textură minunată, maleabilă şi densă, iar mousse-ul de caramel sărat o completeza perfect. E o prăjitură echilibrată, nu foarte dulce, doar cât trebuie.

Prajitura cu crema de ciocolata si mousse de caramel

Vă spun să nu vă speriaţi de cum arată şi să credeţi că este foarte complicat de făcut pentru că este printre cele mai uşoare prăjituri de acest gen. Dacă vreţi să va uşuraţi muncă puneţi mousse-ul de caramel direct peste crema de ciocolată şi nivelaţi, iar în loc de foaia de ciocolată temperată faceţi o glazură simplă de ciocolată. Sau pur şi simplu renunţaţi la mousse-ul de caramel şi serviţi prăjitură cu îngheţată şi sos de caramel sărat.

Prajitura cu crema de ciocolata si mousse de caramel

Blat:

2 ouă

 70 g zahăr

70 g făină

 30 g cacao

 3 g praf de copt

 50 g unt.

Crema de ciocolată:

3 gălbenuşuri

 60 g zahăr

 270 ml smântână pentru frişcă

 200 ml lapte gras

400 g ciocolată neagră (minim 55% cacao)

Mousse de caramel:

2 gălbenuşuri

 20 g amidon de porumb

 70 g zahăr

 250 ml lapte

 3 linguri sos caramel  sărat

 7 g gelatin

 30 ml apa rece

250 ml smântână pentru frişcă.

Blat:

Pornim cuptorul.

Ouăle se mixează cu zahărul şi un praf de sare până îşi triplează volumul şi se dizolvă zahărul.

Amestecăm făina cu praful de copt şi cacaua şi cernem amestecul peste spuma de ouă. Amestecăm cu o spatulă, iar la sfârşit încorporăm untul topit şi răcit. Turnăm compoziţia într-o tavă de 20×25 cm, nivelăm cu o spatulă şi coacem 10-12 minute (verificăm cu o scobitoare dacă este copt).

preparareblat (2)

Lăsăm blatul să se răcească, apoi îl punem în tava în care l-am copt(tapetată cu folie alimentară) şi îl înisropăm cu un sirop (apă, zahăr, vanilie). Punem tava cu blatul la congelator până pregătim crema.

Crema de ciocolata:

Într-o cratiţă punem smântână pentru frişcă şi laptele şi le încălzim. Într-un bol amestecăm gălbenuşurile cu zahărul până se albesc, apoi turnăm amestecul cald.

prepararecremaciocolata (1)

Punem din nou în cratiţă şi o punem pe foc, amestecăm încontinuu până începe să se îngroaşe puţin, astfel încât să rămână pe spatele unei linguri, dar să aveţi grijă să nu se transforme în omletă; dacă aveţi termometru de bucătărie, amestecul trebuie să ajungă la 80 grade.

prepararecremaciocolata (3)

Turnăm compoziţia peste ciocolata tocată şi lăsăm 1 minut, apoi amestecăm cu un tel până se omogenizează bine totul şi obţinem o crema lucioasă.

prepararecremaciocolata (3)

Lăsăm crema să se răcească, apoi o turnam peste blatul scos din congelator. Acoperim cu o folie şi lăsăm la frigider minim 6 ore (peste noapte).

După ce s-a întărit crema (o să aibă o consistentă moale, dar totuşi fermă) tăiem prăjitura în 16 dreptunghiuri. Pentru a tăia felii perfecte ţineţi aproape un vas cu apă fierbinte şi treceţi cuţitul de fiecare dată prin apă.

asamblare (1)

Mousse de caramel:

prepararemousse (2)

Într-o ceaşcă punem gelatina şi apă rece. O lăsăm să se hidrateze 10 minute.

Laptele şi zahărul se pun într-o cratiţă şi se încălzesc. Gălbenuşurile se amestecă cu amidonul, apoi se toarnă laptele cald, în fir subţire. Pune amestecul din nou pe foc şi amestecăm până se îngroaşe crema. Turnăm gelatina dizolvată si sosul de caramel, omogenizăm şi acoperim cu o folie alimentară; lăsăm să se răcească complet.

Smântână pentru frişcă se bate spumă tare. Crema răcită se mixează puţin, apoi se încorporează frişcă; amestecăm cu o spatulă. Turnăm crema într-un posh cu un dui rotund şi punem mousse-ul pe fiecare bucată de prăjitură. Printre “bilele” de mousse am pus şi puţin sos caramel.

Prajitura cu crema de ciocolata si mousse de caramel

Dacă nu vreţi să va complicaţi, turnaţi mousse-ul în tavă, peste crema de ciocolată, nivelaţi şi daţi la frigider până se întăreşte, apoi porţionaţi prăjitură.

Pentru foaia de ciocolată avem nevoie de 100 g ciocolată neagră, hârtie de copt sau folie acetat.

Ciocolată se toacă mărunt, jumtate din cantitate se pune într-un bol şi se topeşte pe bain marie (aveţi grijă că apă să nu atingă bolul), apoi se retrage şi se adaugă restul de ciocolată şi se amestecă până se topeşte complet. Turnam ciocolată peste hârtie de copt/folie acetat şi o întindem bine cu o spatulă. Lăsăm la temperature camerei 30 minute, apoi transferăm în frigider până se întăreşte.

Cu un cuţit tăiem dreptunghiuri de dimensiunea bucăţilor de prăjitură, dăm din nou la frigider, apoi desprindem cu uşurinţă ciocolată de pe hârtie. Aşezăm foaia de ciocolată peste mousse-ul de cafea.

La jumătate din prăjitură am pus două straturi de mousse de caramel şi două foi de ciocolată.

Prajitura cu crema de ciocolata si mousse de caramel

Prajitura cu crema de ciocolata si mousse de caramel

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

You may also like

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.